Pomodoro, czyli złote jabłka, jak mówią na to warzywo Włosi, to składnik, którego nie może zabraknąć chyba w żadnej kuchni. Lubimy je za ich smak, kształt i oczywiście pomidorowy potencjał. Z pomidorów można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań, a książka „Kuchnia smakosza – pomidory” jest tego najlepszym potwierdzeniem.

Bogato ilustrowana w piękne zdjęcia książka to nie tylko zbiór przepisów. To także rady, jak pomidory w ogóle wybierać, jak rozróżniać poszczególne ich rodzaje oraz jak je przechowywać.

Pierwszy rozdział „Na zapas” to zbiór pomysłów na to, jak można cieszyć się pomidorami zimą, czyli przepisy na przetwory. Nie zabrakło najbardziej znanego pomidorowego sosu, czyli ketchupu, choć smakowitych propozycji jest o wiele więcej.  Chutney pomidorowo-agrestowy czy konfitura  pomidorowa z kwiatami lawendy to tylko niektóre nich.

Bardziej treściwe dania znajdziemy w dziale „Szybko i smacznie”. To przepisy nie tylko na lekkie sałaty, lecz także bardziej sycące obiadowe dania z pomidorami. Potrawy z pomidorów na co dzień, takie jak zupa pomidorowa z ziołami, risotto pomidorowe z piniolami czy ryba z pomidorami pieczona w folii pokazują potencjał i możliwość wszechstronnego wykorzystania tego warzywa.

Dla smakoszy z pewnością inspiracją będzie rozdział „Wykwintnie i świątecznie”. To pomysły nie tylko na potrawy, które możemy zaserwować na spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę, lecz także bardziej rodzinne okazje, kiedy chcemy podać smakowity, wyrafinowany obiad. Flan z pomidorów, strudel z pomidorami i mięsem króliczym czy tatar śledziowo pomidorowy to nie tylko pomysły na smaczne i niebanalne potrawy, lecz także źródło inspiracji do dalszych pomidorowych eksperymentów.