Wsiąść do pociągu, samolotu, odpalić samochodem czy złapać stopa i jechać! Jechać przed siebie, zwiedzać co się da, chłonąć świat wokół. I w każdym zakątku świata poznawać jego smak!  Bo każde miejsce na świecie ma swoje smaki, swoje zapachy, potrawy, przyprawy. Laik zapewne nie odróżni kuchni hiszpańskiej od meksykańskiej, stwierdzi, że sushi to chińszczyzna, a sałatka grecka to mnóstwo sałaty i ser naśladujący fetę. Niewielu jednak stać, by rzucić wszystko i podróżować niczym Anthony Bourdain czy Rick Stein. Myślę, że niemal każdego jednak stać na to, by raz na jakiś czas wybrać się na kulinarną wyprawę we własnej kuchni i urządzić sobie na przykład włoskie przyjęcie czy angielski podwieczorek. Z pomocą dla tych podróżujących palcem po mapie i z wózkiem sklepowym po delikatesach przyszło wydawnictwo Pascal wydając przewodnik kulinarny po 12 krajach. „Podróżnik w kuchni” to piękna książka kucharska zabierająca nas na wyprawę po krajach znanych, przynajmniej ze słyszenia, od strony kuchni , jak i tych których potraw nie znamy. Zwiedzamy Włochy, możemy skosztować kuchni Maroka czy Szwecji, poczuć zapach Indii, Egiptu. Książka może być inspiracją zarówno do urządzenia przyjęcia tematycznego, jak i zwykłego obiadu dla rodziny. Znajdziemy w niej przepisy na przystawki, dania główne, desery. Polecam tą pozycję, bo myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie.

logo