Kochacie staropolskie przepisy oraz te, które pochodzą z czasów waszych rodziców? Łatwe do przygotowania, a zarazem bardzo smaczne potrawy i przystawki łączą w sobie prostotę oraz smak. Bez dodatku różnego typu ulepszaczy, bez zbędnych konserwantów. Babcie i mamy nauczyły nas, jak wekować oraz używać przypraw, by podkreślić smak warzyw czy mięsa. Dobry wyrób obroni się sam. Nie inaczej jest z nieco zapomnianym przysmakiem, na który przepis przypominamy w naszym artykule. 

Wątrobianka, czyli kanapkowy przysmak z PRL

Jednym z  rarytasów, który gościł na stołach gospodyń z PRL-u, była domowa wątrobianka. Niezwykle aromatyczne i delikatne smarowidło, które bardzo przypomina w konsystencji domowy pasztet, ale nim nie jest. Dodatek do kanapek był z reguły podawany z duszoną cebulką, kiszonym ogórkiem lub inną okrasą.

Jedną z najbardziej znanych współcześnie odmian wątrobianki jest "léberka". Na Kaszubach tradycyjnie była wyrabiania podczas świniobicia. Z reguły miało to miejsce przed Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Domowa wątrobianka to gęste, mięsne smarowidło, które nijak nie przypomina współczesnych sklepowych pasztetów ze słoiczków czy konserw. To delikatny rarytas, który był pakowany i jedzony z chlebem podczas pracy w polu. Towarzyszyła zmęczonym rolnikom podczas "podobiadku".

Dlaczego warto ją włączyć do jadłospisu? Poniższe właściwości dotyczą wątrobianki, którą wykonamy sami z dobrej jakości składników i bez ulepszaczy:

  • jest źródłem witaminy A, E oraz tych z grupy B
  • dostarcza cynku, magnezu, kwasu foliowego oraz miedzi
  • wspomaga pracę mózgu
  • zapewnia połowę dziennej dawki witaminy PP
  • jest skarbnicą dobrze przyswajalnego żelaza

Przepis na kaszubską wątrobiankę

Do przygotowania tego przysmaku wykorzystacie maszynkę do mielenia mięsa oraz duże miski. Z łatwością ugotujecie wszystko w jednym garnku, aby nie mnożyć dodatkowych naczyń do zmywania. Jak zrobić tradycyjną wątrobiankę?

Składniki:

  • 1 kg podgardla
  • 1 kg boczku 
  • 1 kg wątróbki z indyka
  • 1/2 l wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 90 g kaszy manny
  • kilka ziaren pieprzu lub pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 cebule
  • 30 g soli kamiennej typu kłodawska

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę najpierw namoczcie w mleku przez około 2 godziny.
  2. Następnie pokrójcie podgardle i boczek na mniejsze kawałki.
  3. Przełóżcie do garnka z wodą i doprawcie liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
  4. Gotujcie przez około godzinę do miękkości.
  5. Następnie dodajcie do garnka z mięsem poszatkowaną cebulę.
  6. Pod koniec gotowania wyjmijcie mięso oraz cebulę.
  7. Wątróbkę sparzcie we wrzątku, a następnie zmielcie w maszynce.
  8. Zmielcie również ugotowane mięso.
  9. Kaszę mannę ugotujcie przez 5 minut w pozostałym wywarze - na 1 część kaszy dajemy 5 części wywaru.
  10. Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszajcie razem z farszem mięsnym.
  11. Napełnijcie jelito wieprzowe i zwińcie je.
  12. Nabite jelita parzcie w wodzie o temperaturze 75-80 stopni przez ok. 45 minut. 
  13. Na koniec ostudźcie gotową wątrobiankę w chłodnej wodzie przez 15 minut.