Gulasz z żołądków drobiowych brzmi jak koszmar wielu dzieci wychowywanych w latach 80. i 90. Żołądki drobiowe do tej pory są stosunkowo niedrogie, a mimo to porzuciliśmy je w ostatnich latach na rzecz mięsa z kurczaka, kiełbasy czy kotletów wieprzowych. Podroby jednak otwierają mnóstwo możliwości w kuchni i pozwalają na chwilę uciec od banalnych, codziennych obiadowych propozycji. Do podkręcenia smaku bardzo przyda wam się tutaj również słodka papryka wędzona w proszku. Nada ona wspaniały, dymny i prawdziwie gulaszowy, mięsny aromat całego daniu. Zupełnie, jakby danie gotowało się na kociołku nad ogniskiem, a nie na domowej kuchence. Nie pomijajcie jej. Polubią to zarówno wasze wygłodniałe brzuchy, jak i same żołądki drobiowe. Przepis na to danie jest niezwykle prosty i szybki. Jeśli lubicie flaki, na pewno polubicie również gulasz z żołądków drobiowych. Potrzebne jest głównie kilka warzyw, kilogram żołądków i trochę czasu (w tym na konieczne namoczenie podrobów). Przyprawy w większości, jeśli nie wszystkie, macie pewnie w domu. 

Żołądki drobiowe - przepis na aromatyczny gulasz

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych (np. z indyka)
  • 2 duże marchwie
  • 1 średni korzeń selera
  • 5 małych ząbków czosnku
  • 3-4 łodygi selera naciowego (można pominąć)
  • biała część z 1 pora
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki (względnie pół na pół, zależnie od preferencji)
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 duża gałązka świeżego lubczyku (lub 0,5 łyżeczki suszonego)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki drobiowe dokładnie umyjcie, osączcie, wytnijcie z nich twarde błony i żyłki. Pokrójcie w paseczki.
  2. Namoczcie je na 1-2 godziny w zimnej wodzie.
  3. Przygotujcie duży garnek. Włóżcie do niego łodygi selera pokrojone na drobniejsze kawałki, kawałek pora i świeży lubczyk. Wrzućcie żołądki i zalejcie 1,5 l wrzącej wody.
  4. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie, aż mięso zmięknie. Zetrzyjcie w międzyczasie marchew i selera na grubych oczkach. 
  5. Dorzućcie je do wywaru. Dodajcie majeranek, paprykę wędzoną, czosnek, imbir, pieprz ziołowy i czarny pieprz do smaku. Dorzućcie też teraz suszony lubczyk, jeśli nie macie świeżego. Gotujcie do miękkości wszystkich składników.
  6. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyjmijcie seler, por i świeży lubczyk. Przyprawcie solą. 
  7. Z mąki z wodą przygotujcie zasmażkę, dodajcie ją do gulaszu, wymieszajcie i ponownie zagotujcie. Gulasz z żołądków drobiowych powinien zgęstnieć. 
  8. Podawajcie z pajdą chleba lub kawałkiem chrupiącej bagietki do przegryzienia. 

Jeśli chcecie uzyskać mięciutkie podroby, gulasz z żołądków drobiowych posólcie dopiero pod koniec. Jeśli przyprawicie danie wcześniej, bardzo możliwe, że podroby nie zmiękną nawet przez kilka godzin gotowania. Aby skrócić ten proces, koniecznie przed rozpoczęciem gotowania namoczcie żołądki w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Wcześniej namoczone, na pewno zmiękną w trakcie gotowania.