Ryby pozytywnie działają na wszystko! Dzięki nim stajemy się piękniejsi, mądrzejsi oraz zdrowsi. Naukowcy odkryli ostatnio, że mają one wyraźny wpływ na nasze oczy.

Smakosze morskich ryb rzadziej mają problemy ze wzrokiem, niż osoby które ich nie lubią i nie jedzą. Przebadano ponad 2,5 tysiąca osób w wieku od 65 do 85 lat. U tych, którzy mieli zwyczaj jadać co najmniej raz w miesiącu danie z tłustą, morską rybą stwierdzono o połowę mniej przypadków zwyrodnienia plamki żółtej oka. Jest to jedna z najważniejszych części siatkówki oka, odpowiedzialna za dobre widzenie barw i światła. Odpowiada również za ostrość widzenia.

Kwasy omega 3

 

Naukowcy prowadzący badanie przypuszczają, że odpowiadają za to kwasy omega 3, w której obfituje rybi tłuszcz. Okazuje się, że te kwasy chronią przed schorzeniem, które często występuje u starszych osób i może powodować ślepotę. Najbardziej bogate w kwasy omega 3 są takie ryby jak łosoś, tuńczyk i makrela.

 

Zobacz prosty przepis na pieczeń z łososia

Kwasy omega 3 oprócz dobrego działania na wzrok pomogą w zaburzeniach rytmu serca, obniżeniu cholesterolu, starzejącą się skórę, przy cukrzycy i chorobach krążenia. 

 

Nie lubię ryb

 

Jeśli ktoś nie przepada za rybami może kupić inne produkty spożywcze które zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Są to na przykład: olej sojowy, olej z orzechów włoskich, słonecznikowy, lniany, rzepakowy, z zarodków pszennych czy majonez. Niestety te produkty nie posiadają dużo tego cennego tłuszczu. Dla porównania w jednej łyżce oleju łososiowego jest 5100 miligramów omega 3, w oliwie z oliwek tylko 80.

Wyjątkiem jest tutaj olej lniany i co za tym idzie jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią ryb. Ponadto można kupić w aptekach tran w kapsułkach, lub inne suplementy diety robione na bazie rybiego tłuszczu. Warto jednak przekonać się do smaku ryb, ze względu na to że są bardzo zdrowe i można przyrządzić je na wiele sposobów, tak by odpowiadały naszym kubkom smakowym.

Ryb nie musimy jadać wyłącznie na obiad. Smaczna i zdrowa sałatka z tuńczyka dostarczy nam potrzebnych oczom kwasów omega 3.

 

Zobacz przepis na carpaccio z tuńczyka

Zobacz przepis na domową sałatkę z tuńczyka