Aby zrobić dobrą zapiekankę będziemy potrzebować trochę drożdżowego ciasta. Jeśli nie mamy czasy go zrobić możemy wykorzystać bagietkę przekrojoną na pół, bądź inną długą bułkę. Oprócz tego potrzebny jest sos pomidorowy lub ketchup, żółty ser oraz ulubione składniki do położenia na zapiekance.

 

Przekrojoną bułkę lub kawałek drożdżowego ciasta należy posmarować sosem pomidorowym, potem kładziemy na niego utarty żółty ser. Na koniec umieszczamy na serze odpowiednio dobrane przez nas składniki.

Zwykle na zapiekanki kładzie się takie same składniki jak na pizzy.

Jednak nie należy trzymać się składnikowych zasad z menu pizzerni. Najlepiej położyć na zapiekankę dodatki, które najlepiej nam smakują.

Następnie na zapiekankę warto posypać ziołami, na przykład oregano czy bazylię, aby przekąska przypominała bardziej smakiem pizzę. Zapiekankę wstawiamy na kilka minut do piekarnika na 180 stopni, albo do mikrofalówki jeśli nie chcemy rozgrzewać całego piekarnika .

Po wyjęciu z pieca powinniśmy polać tosty ketchupem bądź innym sosem. Dobrze smakuje czosnkowy, bądź chrzanowy.

Tosty

 

W każdym domu w zamrażarce powinno być trochę zamrożonego chleba tostowego. Jest on wspaniałym zamiennikiem jeśli nie mamy chleba, szczególnie jeśli chodzi o robienie zapiekanek. Tostowy chleb można szybko rozmrozić w mikrofalówce, smakuje zupełnie tak samo jak świeży.

Gorące tosty i zapiekanki należy podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Dłuższa zwłoka spowoduje, że dodatki stracą na wyglądzie i smaku.

Tosty mogą mieć różne kształty, łatwo powycinać z nich różne serduszka, gwiazdki czy domki za pomocą foremek do ciasteczek. Małe serowe zapiekanki będą doskonale wyglądać na przykład na przyjęciu urodzinowym dziecka.

Jeśli piekarnik jest wyposażony w ruszt, należy kromki chleba przypiekać na ruszcie. Wtedy wszystkie są jednocześnie gotowe i wszystkie jednakowo przypieczone. Rusztu nie trzeba przedtem rozgrzewać. Jeśli lampka kontrolna przy piekarniku zgaśnie, to przypiekanie powinno trwać jeszcze około 4 minut.