W zrobieniu domowej pizzy najważniejsze jest ciasto. Nie należy kupować gotowych mrożonych spodów, ponieważ smakują one zupełnie inaczej niż świeże. Jeśli nie chce nam się robić ciasta, można wykorzystać drożdżowe ciasto z proszku. Nie jest ono jednak tak idealne jak te, które zrobilibyśmy sami.

 

Najpopularniejszym ciastem do pizzy jest ciasto drożdżowe. Można jednak wykorzystać inne ciasta, np. twarogowe, twarogowo – olejowe i kruche.

 

Zobacz przepis na ciasto do pizzy

 

Typowa domowa pizza powinna mieć domowe składniki, czyli takie jakich nie znajdziemy w pizzerni. Oprócz tego, zaletą robienia domowych wypieków jest to, że możemy użyć do nich ulubionych składników. Warto wypróbować dodatki takie jak:

  • Wędzony ser, oscypek, pleśniowy ser lub mozzarella
  • Kapusta kiszona, ogórki kiszone
  • Boczek, kiełbasa
  • Cukinia, jabłka, wątróbka
  • Surowe jajko, wbite na pizzę przed pieczeniem
  • Paluszki krabowe
  • Brokuły, szczypiorek, czosnek, świeży ogórek
  • Brzoskwinie, różne rodzaje papryki
  • Ostra papryka, fasola

Domowa pizza nie musi być okrągła lub kwadratowa. Jeśli któryś z naszych bliskich ma urodziny możemy przygotować pizzę w kształcie serca. Wystarczy wyciąć odpowiedni kształt w rozwałkowanym cieście. Oprócz serca możemy zrobić też kształt ryby, jeśli przyrządzamy pizzę „frutti di mare lub z rybą”. Dzieci na pewno się ucieszą, jeśli zobaczą na stole pizzę w innym kształcie, np. domku, samochodu czy latawca.

Pizza nie musi być płaskim plackiem z małą ilością składników. Jeśli mamy ochotę możemy zrobić z pizzy dużą, sycącą zapiekankę dla całej rodziny. Wystarczy do dużej blachy (takiej w której piecze się ciasta) położyć na spodzie trochę kruchego ciasta, pieczarek, kurczaka, paprykę i inne składniki. Zalać sosem pomidorowym i na wierzch położyć żółty ser. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak pizza i ma jedną zaletę, nie zapchamy się tuczącym ciastem.

 

Jeśli pizza jest już upieczona, a na niej znajdują się najsmaczniejsze dodatki można zabrać się za jedzenie. Jednak do pizzy warto jeszcze dodać odpowiednie sosy, na przykład pomidorowy, meksykański, czosnkowy, chrzanowy czy barbecue.

 

Zobacz jak zrobić sos pomidorowy i czosnkowy