Pizza z naszymi ulubionymi dodatkami kupiona w pizzerni zwykle jest droga. Kupując w niesprawdzonej restauracji tak naprawdę „nie wiemy co jemy” i czy wszystkie dodatki są świeże. Pozostaje jeszcze najgorsza wada zamawiania do domu. Jesteśmy bardzo głodni i nie możemy doczekać się na dostawcę z pizzą.

 

Domowa pizza powinna być zdrowa, z trochę innymi składnikami niż te które są w oryginalnych włoskich daniach. Pizza zrobiona w domu musi być wykonana od początku do końca samemu.

 

Zobacz jak zrobić domową pizzę

 

Mrożona pizza

Podczas robienia pizzy najważniejsze jest dobre ciasto. Nie należy kupować gotowych spodów, jeśli chcemy by nasza pizza smakowała jak z pizzerni. Jeśli jednak nie mamy czasu na robienie ciasta warto wypróbować mrożone pizze, są one dosyć skromne pod względem składników, ale zawsze możemy je trochę udoskonalić. Za spód, sos pomidorowy i trochę dodatków w mrożonej pizzy zapłacimy około 9 złotych. Wystarczy dodać trochę sera, własnych ulubionych składników, trochę bazylii i wstawić do piekarnika. Po pieczeniu przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni wystarczy wyjąć, polać sosem i zjeść.

 

Zobacz jak zrobić sos pomidorowy i czosnkowy

 

Doskonałe ciasto

Pizza z zamrożonego spodu na pewno nie będzie tak dobra jak ta zrobiona z prawdziwego ciasta drożdżowego. Ciasto na pizzę własnej roboty będzie smaczne, zdrowe i odpowiednio chrupkie po upieczeniu. Jeśli chcemy aby ciasto drożdżowe było dobrze pulchne możemy dodać do niego trochę wody gazowanej. W jednej z pizzerii koło mojego domu do ciasta dodaje się Pepsi.

Zobacz jak zrobić ciasto do pizzy

 

Jeśli robimy pizzę musimy uzbroić się w cierpliwość. Ciasto drożdżowe musi trochę odczekać zanim je rozwałkujemy i położymy na blaszce do pieczenia. Ponadto należy pamiętać o tym, że nasza pizza nie musi wyglądać idealnie, w końcu jest robiona w domu a nie przez zawodowca w pizzerni.

Odpowiednie składniki to podstawa do tego by nasza pizza była pyszna. Najlepsze jest to, że nie musimy wybierać składników z menu, tylko sami możemy je skomponować.

Zobacz jakie składniki położyć na pizzy

 

Rozwałkowane ciasto do pizzy smaruje się sosem pomidorowym, następnie kładzie się na nim sporą ilość sera i różne dodatki. Następnie posypuje się przyprawiamy i wstawia do piekarnika. Po upieczeniu przez około 25 minut w temperaturze 250 stopni należy natychmiast podawać pizzę, gdyż potem staje się twarda, albo jej ciasto staje się gumowate.