Sos pomidorowy z pomidorów

4.5 (145 ocen)

Choć najłatwiej przygotować sos z pomidorów z puszki, ten przepis to dowód na to, że sos pomidorowy z pomidorów świeżych jest równie prosty i niewiele bardziej pracochłonny. A przecież takie pomidory latem nie mają sobie równych!

Składniki:

  • 1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1.5 kilograma podłużnych pomidorów
    ¼ szklanki czerwonego wina
    1 łyżka oregano
    Duża szczypta płatków chilli
    Sól i pieprz do smaku
    Kilka gałązek bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem, by pozbyć się skórek. Obrane kroimy na ćwiartki, usuwamy twardą część.
  • 2. Cebulę szklimy na oleju, kiedy będzie przezroczysta, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Zalewamy całość winem i gotujemy, aż płyn odparuje.
  • 3. Wrzucamy na patelnię pomidory, dodajemy oregano i chilli, mieszamy ogień i pod przykryciem dusimy pomidory, aż się rozpadną – około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory puszczą dużo sosu, gotujemy całość dłużej.
  • 4. Sos pomidorowy z pomidorów po tym czasie powinien zgęstnieć. Doprawiamy sos do smaku, dodajemy listki bazylii i blendujemy całość.

Porady

Ten sos pomidorowy z pomidorów ma tę zaletę, że można zamknąć go do słoika i cieszyć się smakiem pełnych aromatu pomidorów także zimą. Pasował będzie nie tylko do makaronu, ale także jako baza sosu do pizzy, klopsików czy do zup.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować