Jak zrobić gulasz? - odmiany gulaszu
Gulasz (węg. pörkölt) to węgierska potrawa z mięsa bez kości, papryki i niektórych warzyw (bez ziemniaków!). Odmiany gulaszu różnią się jedynie rodzajem mięsa, a wybór zależy od indywidualnych potrzeb i ulubionego smaku. Najczęściej wybiera się wołowinę, jagnięcinę, kurczaka i wieprzowinę, ale flaki i wątroba również mogą być używane do przyrządzania gulaszu. Pörkölt z flaków ma unikalny smak i bardzo różni się od innych jego rodzajów, często jest dość ostry.
Nie należy mylić gulaszu z sosem lub zupą z mięsa lub papryki, gdyż są to jedynie dania pokrewne np.: zupa gulaszowa, paprykarz, ragoût.
Jak zrobić gulasz? - Historia
Gulasz pierwotnie był daniem przyrządzanym przez pasterzy. Dopiero na przestrzeni lat zdobyło miano dania narodowego Węgier. Początkowo pasterzy smażyli kawałki mięsa z cebulą na słoninie, lecz kiedy do Europy ‘przybyła’ papryka stała się ważnym składnikiem węgierskiego gulaszu i jest nim do dnia dzisiejszego. Pörkölt jeszcze przez długie lata uznawany był jako danie pasterskie, nie nadające się do menu wyższych sfer. Jednak z czasem wypierał inne potrawy i stał się tą najpopularniejszą i najpowszechniejszą, bez względy na grupę społeczną.
Jak zrobić gulasz? - Przydatne wskazówki:
- Papryka w proszku ma w przygotowaniu gulaszu bardzo ważną funkcję. Bowiem nadaje mu ostrości i specyficznego smaku.
- Prostym węgierskim trikiem na wyśmienity gulasz jest smażenie cebuli na smalcu lub oleju przed dodaniem innych składników. Następnie należy dodać paprykę w proszku, mięso i dopiero zacząć dusić całość. W ten sposób soki są przetrzymywane wewnątrz. Dodaje się także wodę, mniej więcej tyle samo co mięsa.
- Gulasz powinien być gotowany bardzo powoli.
- Mąka nie powinna być używana do zagęszczania węgierskiego pörkölt!
- Na Węgrzech gulasz podaje się z makaronem lub ziemniakami.
- Podawany jest jako drugie danie, zazwyczaj w płytkim talerzu.
Sprawdź też przepis - zupa gulaszowa
Komentarze