Karp jest obowiązkową potrawą na świątecznym stole. Można podać go na różne sposoby, jako karpia w galarecie, karpia smażonego lub karpia po żydowsku. Choć doskonale smakuje, to jego przygotowanie bywa bardzo żmudne. Wszystko za sprawą łusek, których trzeba się pozbyć. Jeżeli kupujecie karpia gotowego w markecie w filetach lub dzwonkach – nie musicie się tym martwić. Gdy wasza ryba pochodzi z hodowli – wtedy jest znacznie trudniej.

Jak szybko zdjąć łuski z karpia?

Istnieje jednak niezawodny sposób na bardzo szybkie pozbycie się łusek z karpia. Uporczywe skrobanie ryby nożem odejdzie do przeszłości.

Zapewne do tej pory oczyszczaliście karpia nożem. Wystarczy, że teraz zamiast niego użyjecie łyżki stołowej, a usuwanie łusek stanie się znacznie prostsze – nie będzie już kłopotliwe i pracochłonne.

Jak usunąć łuski z karpia bez użycia noża? 

Co dokładnie należy zrobić, żeby pozbyć się łusek z karpia? Najpierw dokładnie osuszcie rybę ręcznikiem papierowym i połóżcie na desce. Następnie przesuwajcie łyżkę od ogona w kierunku łba, róbcie to szybkimi i zdecydowanymi ruchami.

Łyżkę musicie trzymać pod takim kątem, żeby jak najmocniej podważała łuski. Jej odpowiedni kształt sprawi, że nie będą one pryskać po całej kuchni, lecz zatrzymają się wewnątrz zaokrąglonych brzegów.