Świąteczna gorączka wypiekania ciast, gotowania zup czy robienia sałatek nie powinna przyćmić uwagi co do dokładnego trzymania się przepisów. Nie ma przecież nic gorszego niż idealnie wyglądające ciasto, które po rozkrojeniu straszy zakalcem. Pomijając mniejszościową grupę wielbicieli takich sytuacji, większość osób przy stole może być zwyczajnie rozczarowana. Zanim więc nałożycie masę makową na surowe ciasto i zwiniecie słodkości, zwróćcie uwagę na 1 szczegół.

Perfekcyjnie upieczony makowiec

Z przyzwyczajenia wiele osób na wyrobione ciasto od razu nakłada wcześniej przygotowaną masę. W tym momencie lepiej zatrzymać się na moment. Makowiec nie będzie miał zakalca, jeśli rozwałkowane ciasto posmarujecie białkiem. Najlepiej rozmąconym, lekko ubitym. Dopiero potem nałożycie masę makową i przystąpicie do kolejnych kroków przepisu. Warto pamiętać, aby białko miało temperaturę pokojową i żeby rozłożyć je równomiernie. Do tego najlepszy będzie cukierniczy pędzelek - dzięki niemu nie nabierzecie za dużo produktu i gładko rozsmarujecie jajko.

Najczęstsze powody zakalca w cieście

Jednocześnie trzeba przypomnieć pozostałe "złote reguły" chroniące przed zakalcem. Dotyczą one też innych ciast drożdżowych czy krucho-drożdżowych.

  1. Temperatura składników - produkty użyte do ciasta powinny być w zbliżonej temperaturze. Łącząc je tuż po wyciągnięciu z lodówki, niestety zwiększamy ryzyko niepowodzenia.
  2. Termin ważności produktów - jeśli nie macie pewności, czy konkretny składnik jest jeszcze dobry do wykorzystania, lepiej z niego zrezygnujcie. To również częsty powód zakalców.
  3. Proporcje - elementarna wiedza, ale często może zwieść nas mała podpowiedź w przepisie i "widełki" składników. Warto trzymać się wypróbowanych gramatur i obserwować strukturę ciasta.
  4. Ustawienia piekarnika - nie inaczej jest też z urządzeniem. Jeśli dobrze znacie swój piekarnik, wybierając funkcje, postawcie na tę wiedzę, a niekoniecznie dokładne podpowiedzi w przepisie. 
  5. Studzenie ciasta - gwałtowne zmiany temperatur to również sprzymierzeniec zakalca - rozplanujcie więc tak czas pieczenia i studzenia, aby zapewnić wypiekom odpowiednie warunki.