Panierowana ryba podawana razem z domowymi frytkami jest przysmakiem serwowanym podczas domowych obiadów, ale też znakiem rozpoznawczym nadmorskich smażalni. Chrupiąca panierka to największy atut ryby przyrządzonej w ten sposób. Warto więc zrobić wszystko, by wyszła jak najlepsza. Musicie jednak zadbać też o to, żeby panierowana rybka nie rozpadła się podczas smażenia.

Kiedy należy panierować rybę?

Ci, którzy mają wprawę w filetowaniu ryb – mogę przygotować ją od podstaw. Jeżeli natomiast nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami – przyrządźcie rybę mrożoną. W takiej sytuacji należy wcześniej rozmrozić ją przed jakąkolwiek obróbką.

Gdy przychodzi czas na panierowanie rybki, pojawia się pytanie: kiedy najlepiej się za to zabrać? Choć większość pewnie myśli, że czas nie ma znaczenia, okazuje się, że jest on bardzo istotny. Rybę najlepiej jest panierować tuż przed smażeniem. Będzie wtedy wspaniale smakować i apetycznie wyglądać.

Z czego przygotować panierkę do ryby?

Panierkę do ryby możecie zrobić z mąki – jest to najprostszy i najczęściej wybierany sposób. Doskonale sprawdzi się do tego też bułka tarta lub kombinacja obu tych składników.

Spróbujcie też lekko poeksperymentować z panierką do ryby, przygotowując ją ze zmielonych płatków śniadaniowych, np. kukurydzianych. W bardziej oryginalnej wersji możecie użyć również pokruszonych chipsów lub krakersów.