Zanim zdradzimy, jak przyrządzić bób, poznajmy bliżej to warzywo.

Wyróżniamy trzy odmiany bobu:

  • Windsor Biały - odmiana średniowczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach.
  • Handgown Zielony - odmiana średniopóźna, wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o 6 nasionach.
  • Hangdown Biały - odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia.

100 gram bobu zawiera 80 kcal, dużo witaminy A1 oraz ogrom takich minerałów jak wapń i fosfor. Choć ma wiele wartości odżywczych ostrzegamy - powoduje wzdęcia.

 

Jak ugotować bób?

  • przed ugotowaniem warto go porządnie przepłukać, albo zrobić to po pierwszych pięciu minutach gotowania
  • do wody z bobem dla smaku dobrze dodać płaską łyżeczkę cukru (na 1kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli
  • świeży bób gotuje się bardzo szybko - około 15 minut; trzeba uważać, żeby nie rozgotować, ponieważ rozgotowany bardzo ciężko się je
  • bób gotuje się na dużym ogniu lub na parze
  • bób bardzo dobrze smakuje z czosnkiem (można dodać ząbki do gotującej się wody) lub/oraz z masłem (po wyjęciu z wody nasmaruj nasiona)

Jeszcze więcej wskazówek, jak przyrządzić bób, znajdziesz w naszym artykule "Jak ugotować bób - porady", pomysły na wykorzystanie tych zielonych fasolek znajdziesz w artykule "Bób - przepis na zielone dania".