Zanim zdradzimy, jak przyrządzić bób, poznajmy bliżej to warzywo.
Wyróżniamy trzy odmiany bobu:
- Windsor Biały - odmiana średniowczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach.
- Handgown Zielony - odmiana średniopóźna, wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o 6 nasionach.
- Hangdown Biały - odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia.
100 gram bobu zawiera 80 kcal, dużo witaminy A1 oraz ogrom takich minerałów jak wapń i fosfor. Choć ma wiele wartości odżywczych ostrzegamy - powoduje wzdęcia.
- przed ugotowaniem warto go porządnie przepłukać, albo zrobić to po pierwszych pięciu minutach gotowania
- do wody z bobem dla smaku dobrze dodać płaską łyżeczkę cukru (na 1kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli
- świeży bób gotuje się bardzo szybko - około 15 minut; trzeba uważać, żeby nie rozgotować, ponieważ rozgotowany bardzo ciężko się je
- bób gotuje się na dużym ogniu lub na parze
- bób bardzo dobrze smakuje z czosnkiem (można dodać ząbki do gotującej się wody) lub/oraz z masłem (po wyjęciu z wody nasmaruj nasiona)
Jeszcze więcej wskazówek, jak przyrządzić bób, znajdziesz w naszym artykule "Jak ugotować bób - porady", pomysły na wykorzystanie tych zielonych fasolek znajdziesz w artykule "Bób - przepis na zielone dania".
Komentarze