Jak ugotować makaron - wskazówki

  • Makaron wsypujemy na wrzątek, licząc 100 g na 1 litr wody i płaską łyżeczkę soli. Na jedną porcję wystarczy 70 g, gdyż po ugotowaniu trzykrotnie zwiększa objętość.
  • Należy przestrzegać czasu gotowania podanego przez producenta na opakowaniu. Standardowy czas gotowania: – domowy – 3–4 minuty, – cienki bezjajeczny (np. spaghettini, rurki, świderki) – 6–9 minut, – gruby (spaghetti, cięte rurki) – 12–14 minut.
  • Najlepsza metoda sprawdzenia, czy makaron jest ugotowany al dente, polega na spróbowaniu i ocenieniu jego twardości – powinien być jędrny i przy przegryzaniu stawiać lekki opór.
  • Makaron powinno się gotować tuż przed podaniem. Jeśli chcemy przygotować go wcześniej, należy skrócić czas gotowania o 1 minutę i zahartować zimną wodą. Następnie osączyć i skropić oliwą, aby się nie sklejał.
  • Trochę wody z gotowania należy zachować do podlania, ponieważ makaron po wymieszaniu z sosem i podgrzewaniu gęstnieje.
  • Krótkie makarony mieszamy z sosem, a długie nim polewamy.