Sezon na kurki trwa od lipca do połowy jesieni. Zebrane w lesie czy kupione na bazarku w pyszny sposób urozmaicą nasz jadłospis. Kurki pysznie smakują bowiem dodane do dań na bazie kasz i warzyw, potraw z jajek (zobacz: jajecznica z kurkami), jak i w zupie (zobacz: zupa krem z kurek). W przypadku mrożenia kurek, częstym problemem jest ich gorzki smak po rozmrożeniu. Łatwo jednak temu zapobiec.

Sprawdź też: dania z kurkami

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie?

Gdy skończy się sezon na te grzyby, to właśnie zapasy w zamrażalniku będą dla nas rozwiązaniem. Zanim zaczniemy mrozić kurki, należy je dokładnie oczyścić. O jakość i smak grzybów warto zadbać w trakcie zbierania lub zakupu – wybierajmy egzemplarze o całych, ładnych kapeluszach. Łatwiej będzie usunąć z nich resztki leśnego runa czy drobny piasek. Sposobów na oczyszczanie kurek jest kilka – jedni myją je w ciepłej wodzie z solą, a inni obsypują mąką, a następnie sprawnie płuczą pod bieżącą, chłodną wodą. Bez względu na sposób, przed zamrożeniem należy je dokładnie osuszyć i sprawdzić, czy nie zostało żadne z zabrudzeń. A jak uniknąć problemu, że kurki są gorzkie po rozmrożeniu? Najlepiej nie mrozić ich surowych. Poniżej trzy różne metody mrożenia kurek po wstępnej obróbce termicznej

Kurki mrożone po zblanszowaniu

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na mrożenie kurek, wykorzystajmy właśnie ten sposób. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy oczyszczone kurki. Po 2-3 minutach kurki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie opłukujemy zimną wodą. Kurki mają zachować jędrność, ale jednocześnie nie być surowe.

Mrożenie kurek po przesmażeniu „na sucho”

Do tej metody, jak sprytnie mrozić kurki, przyda się większa patelnia teflonowa. Bez dodatku tłuszczu musimy podgrzać oprawione wcześniej grzyby. Gdy puszczą sok, raz po raz mieszamy i odparowujemy płyn. Po ok. 10 minutach zdejmujemy kurki z patelni i studzimy.

Kurki mrożone po przesmażeniu na maśle lub oleju

Smak kurek przed mrożeniem możemy podbić smażąc je na maśle lub oleju. Podobnie jak w przypadku innych metod grzyby należy wcześniej oczyścić i osuszyć. Można smażyć z drobno posiekaną cebulką. Grzyby po ok. 8 minutach zmniejszą swoją objętość, a będę gotowe po ok 10-12 minutach.

Jak mrozić kurki i przechowywać w zamrażalniku?

Mrozić możemy dopiero przestudzone grzyby. W przypadku blanszowania zadbajmy, aby dokładnie osuszyć kurki. Krople wody mogą niepotrzebnie zbrylować mrożonkę. Sprawne mrożenie kurek ułatwią pojemniki lub woreczki przystosowane do przechowywania mrożonej żywności. Ważne, aby zachować łańcuch chłodniczy w trakcie mrożenia. Gdy raz zamrożone kurki, zaczną się rozmrażać, nie należy ich ponownie mrozić. Taki zabieg może wywołać nieprzyjemne skutki dla naszego układu pokarmowego. Jesteśmy jednak pewni, że sposobów na kurki w kuchni jest tak dużo, że nawet zapasy znikną w szybkim tempie.