Jajecznica z kurkami to jeden z hitów lata! Nie ma chyba lepszego pomysły na wykorzystanie tych grzybów niż śniadanie z nimi w roli głównej. Danie ma energetyzujący kolor, warto więc rozpocząć dzień od czegoś tak pysznego i stawiającego na nogi. Kurki to sprawdzają się idealnie w połączeniu z delikatną jajecznicą, bowiem same są chrupkie i aromatyczne.Te grzyby świetnie nadają się do smażenia, nie tracą bowiem swojej struktury i nie rozpadają się. Warto wybierać małe grzybki, nie trzeba ich kroić na mniejsze kawałki, a dzięki temu pięknie prezentują się na talerzu.

Nie zapomnijmy oczyścić grzybów, w przeciwnym wypadku nasza jajecznica z kurkami może okazać się daniem niejadalnym ze względu na piasek chrzęszczący między zębami. Jeśli kupujemy kurki w supermarkecie, są one zazwyczaj już oczyszczone, jednak te z targu czy od grzybiarki wymagają trochę uwagi. Kurek nie trzeba obierać, wystarczy wrzucić je do garnka z wodą, by piasek opadł na dno, a następnie wyławiać grzyby łyżką cedzakową. Trzeba robić to dość szybko, bo grzyby chłoną wodę, więc jeśli kurki nie są zbyt zanieczyszczone, wystarczy oczyścić je na sucho pędzelkiem.

Jajecznica z kurkami klasyczna

Najważniejsze w przygotowaniu tego dania jest uduszenie grzybów. Najlepiej więc zacząć od pokrojenia cebuli czy to w piórka czy w kostkę i zeszklenia jej. Następnie na patelnię dodajemy grzybki i dusimy, pod przykryciem przez kilka minut, by sok odparował. Wlewamy roztrzepane z solą i pieprzem jajka i smażymy. Czas smażenia zależy od tego, jaka jajecznica z kurkami nam się marzy – czy bardziej ścięta czy mniej. Gotową jajecznicę posypujemy posiekanym drobnym szczypiorkiem i podajemy.

 

 

Jajecznica z kurkami i suszonymi pomidorami

Tak samo przygotowaną jajecznicę, możemy wzbogacić o suszone pomidory. Dzięki nim jajecznica z kurkami zyskuje bardziej włoskiego charakteru. Warto zamiast szczypiorku dodać do niej świeże zioła – tymianek, rozmaryn i oregano. Dobrze sprawdzą się też świeże pomidory obrane ze skórki, jeśli nie mamy słoiczka z tymi suszonymi.

Jajecznica z kurkami i boczkiem

Tym,  którzy nie wyobrażają sobie rozpoczynania dnia od porcji białka zwierzęcego, spodoba się jajecznica z kurkami i boczkiem. Na suchej patelni smażymy boczek, by wytopił się w niego tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy do miękkości. Oczyszczone grzyby dodajemy na patelnię i dusimy, aż sok odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy i wlewamy na patelnię. Smażymy, by uzyskać ulubioną konsystencję. Posypujemy szczypiorek i zajadamy.

Więcej dowodów, jak pyszna jest jajecznica z kurkami, znajdziecie w przepisach naszych użytkowników!