Jak jeść mango - wybór

Zanim zaczniemy jeśc mango, należy najpierw wybrać odpowiednie. Owoc powinien mieć jędrną skórkę, która jednak powinna też ustępować pod naciskiem palca. Jeżeli jest nie do końca dojrzałe można je położyć w domu w ciepłym miejscu na dzień lub dwa.

Jak jeść mango - obieranie


Mango ma długą pestkę, więc najpierw należy odkroić części znajdujące się obok:

  • Odkrojony kawałek połóż skórką do deski i natnij miąższ w kostkę. Uważaj aby nie przeciąć za głęboko i nie naciąć skórki.
  • Gdy natniesz cały kawałek w kostkę odwiń go na zewnątrz, tak, aby powstał jeż z naciętych kostek. Jedz odgryzając po kolei kostki.
  • Teraz pora na ten kawałek mango, który pozostał z pestką. Odkrój boczne kawałki. Otrzymasz paski, które również natnij w kostkę i zjedz.

Dojrzałe mango można również obrać jak ziemniaka tzn. obrać cienko ze skórki nożykiem lub obieraczką. Tak obrany owoc możemy pokroić wedle naszej fantazji.

Jak jeść mango - jedzenie

  • Jak kiwi - oczywiście pamiętając o pestce, możemy rozkroić mango na cztery części i wyjadać miąższ łyżeczką. Najsmaczniejsze jest wyjęte prosto z lodówki.
  • Sałatka - mango dobrze nadaje się jako składnik sałatek owocowych. Tutaj wystarczy obrać je i pokroić w kostkę podobnie jak inne owoce.
  • napój - koktajl z mango - mango lassi to klasyka kuchni indyjskiej
  • Przyprawione - kroimy mango w plastry około pół centymetra grubości i delikatnie posypujemy przyprawami (np. chili). Dzięki temu wydobywamy jego słodkawy smak.