Suszone pomidory są ogólnie dostępne w większości dużych supermarketów, więc nie ma problemu z ich kupnem. Jednak trzeba przyznać, że nawet najdroższy słoik, najlepszego włoskiego producenta nie zastąpi własnych, domowych przetworów. W końcu wtedy wiesz, co jesz. Przepisy na suszone pomidory nie są ani pracochłonne, ani skomplikowane. A doznania smakowe w pełni zrekompensują poświęcone godziny na ich przygotowanie.
Domowe suszenie pomidorów ma same zalety. Są mięciutkie, soczyste, aromatyczne, a przede wszystkim każdy może je zrobić wedle własnych upodobań.
W naszym klimacie ciężko liczyć na wysuszenie pomidorów w pełnym słońcu, tak jak robią to np. Włosi i Hiszpanie. My możemy użyć do tego piekarnika, co wcale nie znaczy, że będą one mniej smaczne.
Główne składniki:
Pomidory: Co do odmian nie ma żadnych wskazań, tak jak i do wielkości, to kwestia indywidualnego gustu. Jednak przez wielu smakosz polecane są pomidory odmian limowatych, ponieważ mają dużo miąższu, a mało pestek i soku.
Oliwa z oliwek: Można użyć najzwyklejszej, a także smakowych (np. chilli, czosnek).
Zioła: Rodzaj i ilość zależą od własnych upodobań, jednak najczęściej dodaje się bazylię i oregano.
Czosnek: Obowiązkowo! Nadaje im smak i aromat.
Jak widać każdy składnik i jego ilość oraz rodzaj dodaje się pod samego siebie. Dlatego przetwory domowe mają w sobie tyle uroku.
Jedną z najpopularniejszych potraw, której bazę stanowią suszone pomidory jest czerwone pesto, idealnie pasuje do sosów, makaronów czy grzanek.
Często można napotkać suszone pomidory w wielu daniach kuchni włoskiej np. dodają znakomitego smaku klasycznej lasagne.
Przygotowane samemu pomidorki mogą służyć także jako prezent. Ładnie zapakowany słoiczek na pewno nie jednemu przypadłby do gustu.
Komentarze