Krokiety z kapustą i grzybami lub z mięsem mielonym i barszcz czerwony do popicia to obiadowy duet idealny. Inny farsz również będzie pasować. Spektrum możliwości jest znacznie szersze niż ser i pieczarki. Oprócz nich świetne, sycące krokiety zrobicie np. ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem, tłuczonymi ziemniakami i żółtym serem, a także z kaszą i grzybami. Jako farsz możecie wykorzystać również resztki bigosu. Podstawą tego dania są jednak odpowiednio elastyczne naleśniki na krokiety. Wg naszego przepisu smażenie, zawijanie i obsmażanie w panierce pójdzie jak po maśle. 

Jak zrobić elastyczne naleśniki? 

Jajka roztrzepcie z mlekiem i solą. Następnie dodajcie przesianą przez drobne sito mąkę, a na koniec wodę gazowaną. Dokładną ilość składników (która również jest istotna) będzie wam łatwo zapamiętać - to 4x2 + 1. Po 2 szklanki mąki i mleka oraz 2 jajka, 2 łyżki oleju i 1 szklanka wody gazowanej.

Nie zapominajcie też o 1 dużej szczypcie soli do doprawienia ciasta. Niby drobiazg, ale nie warto jej pomijać. Dodatek soli sprawia, że ciasto staje się mniej kleiste, a jednocześnie bardziej elastyczne. Sól wzmacnia też struktury glutenu. Dzięki niej ciasto się nie rwie.  

W tym przepisie są jajka, które ułatwią uzyskanie odpowiedniej konsystencji i elastyczności ciasta. Jeśli jednak nie chcecie lub nie możecie ich dodać (np. z powodu alergii), pomińcie je. Idealne, ciasto naleśnikowe na krokiety bez jajek powstanie, jeśli odstawicie zmiksowane ciasto na ok. godzinę. W cieple gluten, który odpowiada za giętkość i elastyczność ciasta, świetnie się zwiąże. Elastyczne naleśniki bez jajek wymagają nieco cierpliwości, ale warto poczekać. Ciasto warto odłożyć na chwilę odpoczynku nawet, jeśli są w nim jajka. Dzięki tej chwili wysmażone placki będą bardziej plastyczne i giętkie. 

Elastyczne naleśniki na krokiety - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 1 duża szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce wymieszajcie trzepaczką mleko, jajka i sól na jednolity płyn. Następnie, wciąż mieszając, dodajcie przesianą, napowietrzoną mąkę i olej, cienką strużką. Trzepcie ciasto dalej, aż zyska gładką, aksamitną konsystencję bez grudek. Pod koniec, cały czas mieszając, dodajcie stopniowo wodę gazowaną. 
  2. Odłóżcie ciasto na ok. 10 minut. 
  3. Naleśniki na krokiety smażcie na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu - rozprowadźcie ciasto równomiernie po całej patelni - tak, jak smażycie zwykłe naleśniki. Co 2 placek dolewajcie odrobinę świeżego oleju. 
  4. Giętkie i elastyczne naleśniki powinny być cienkie i złociste z obu stron. Są gotowe do faszerowania i panierowania.