Krokiety z kapustą i grzybami lub z mięsem mielonym i barszcz czerwony do popicia to obiadowy duet idealny. Inny farsz również będzie pasować. Spektrum możliwości jest znacznie szersze niż ser i pieczarki. Oprócz nich świetne, sycące krokiety zrobicie np. ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem, tłuczonymi ziemniakami i żółtym serem, a także z kaszą i grzybami. Jako farsz możecie wykorzystać również resztki bigosu. Podstawą tego dania są jednak odpowiednio elastyczne naleśniki na krokiety. Wg naszego przepisu smażenie, zawijanie i obsmażanie w panierce pójdzie jak po maśle.
Jak zrobić elastyczne naleśniki?
Jajka roztrzepcie z mlekiem i solą. Następnie dodajcie przesianą przez drobne sito mąkę, a na koniec wodę gazowaną. Dokładną ilość składników (która również jest istotna) będzie wam łatwo zapamiętać - to 4x2 + 1. Po 2 szklanki mąki i mleka oraz 2 jajka, 2 łyżki oleju i 1 szklanka wody gazowanej.
Nie zapominajcie też o 1 dużej szczypcie soli do doprawienia ciasta. Niby drobiazg, ale nie warto jej pomijać. Dodatek soli sprawia, że ciasto staje się mniej kleiste, a jednocześnie bardziej elastyczne. Sól wzmacnia też struktury glutenu. Dzięki niej ciasto się nie rwie.
W tym przepisie są jajka, które ułatwią uzyskanie odpowiedniej konsystencji i elastyczności ciasta. Jeśli jednak nie chcecie lub nie możecie ich dodać (np. z powodu alergii), pomińcie je. Idealne, ciasto naleśnikowe na krokiety bez jajek powstanie, jeśli odstawicie zmiksowane ciasto na ok. godzinę. W cieple gluten, który odpowiada za giętkość i elastyczność ciasta, świetnie się zwiąże. Elastyczne naleśniki bez jajek wymagają nieco cierpliwości, ale warto poczekać. Ciasto warto odłożyć na chwilę odpoczynku nawet, jeśli są w nim jajka. Dzięki tej chwili wysmażone placki będą bardziej plastyczne i giętkie.
Elastyczne naleśniki na krokiety - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 duża szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszajcie trzepaczką mleko, jajka i sól na jednolity płyn. Następnie, wciąż mieszając, dodajcie przesianą, napowietrzoną mąkę i olej, cienką strużką. Trzepcie ciasto dalej, aż zyska gładką, aksamitną konsystencję bez grudek. Pod koniec, cały czas mieszając, dodajcie stopniowo wodę gazowaną.
- Odłóżcie ciasto na ok. 10 minut.
- Naleśniki na krokiety smażcie na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu - rozprowadźcie ciasto równomiernie po całej patelni - tak, jak smażycie zwykłe naleśniki. Co 2 placek dolewajcie odrobinę świeżego oleju.
- Giętkie i elastyczne naleśniki powinny być cienkie i złociste z obu stron. Są gotowe do faszerowania i panierowania.
Komentarze