Krokiety należą do klasyki dań świątecznych, ale z powodzeniem zjecie je również po świętach. Co więcej, krokiety bez problemu zamrozicie na później. Zrobicie to zarówno przed panierowaniem (układając je na tacce w odstępach), jak i już po usmażeniu (po ostygnięciu, w pojemnikach na żywność). To idealne danie obiadowe - obowiązkowo z barszczem czerwonym na rozgrzewkę do popicia.
Robimy krokiety - organizacja to klucz do sukcesu
Wiele osób unika robienia krokietów na święta samemu - pokonuje je ilość czynności, które trzeba zrobić przy tych prostych zawijańcach. Przygotowując krokiety wigilijne, weźcie przykład z Tomka Strzelczyka. Kucharz robi je podobnie, jak pozostałe swoje dania. Szybko, sprawnie i bez rozmieniania się na drobne, a jednocześnie z zastosowaniem sprytnych trików. Jeśli zorganizujecie sobie pracę tak jak on, w odpowiedniej kolejności, uwiniecie się z przygotowaniem w godzinę z kawałkiem. Wyjątkiem są suszone grzyby - wymoczcie je na minimum 2-3 godziny przed gotowaniem.
Gdy suszone grzyby będą już miękkie, wstawcie farsz z kapusty - oprócz grzybów, potrzebuje on najwięcej czasu. Kiedy farsz kapuściany się gotuje, a ciasto odpoczywa w lodówce, w międzyczasie możecie podsmażyć pieczarki z cebulą. Potem wystarczy wszystko złożyć, panierować i przesmażyć. Domowe krokiety na święta gotowe.
Czym wyróżniają się krokiety na święta wg Tomka Strzelczyka?
Krokiety wigilijne wg Tomka Strzelczyka wyróżniają się elastycznym, łatwym do zawijania i wytrzymałym ciastem, które bez problemu utrzyma farsz w środku. W cieście na krokiety, oprócz mąki, mleka i jajek znajdują się też 2 ząbki czosnku (nadają ciastu smak) i 1 zmiksowany ziemniak. Skrobia z ziemniaka pomaga zagęścić ciasto - poprawia jego konsystencję.
Krokiety wigilijne Tomka Strzelczyka - przepis
Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty
- 80 g suszonych grzybów
- 300 g pieczarek
- 300 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielki surowy ziemniak
- świeży tymianek do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka, bułka tarta i mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
- Na ok. 2-3 godziny przed przygotowywaniem krokietów namoczcie suszone grzyby w ciepłej (ale nie wrzącej) wodzie.
- Odciśnijcie lekko kapustę, dodajcie do niej suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, 2 liście laurowe i gotujcie 40 minut.
- Gdy farsz się gotuje, zajmijcie się ciastem na krokiety: do blendera wrzućcie 2 ząbki czosnku, pokrojonego w kostkę surowego ziemniaka, połowę mleka (150 ml), szczyptę soli. Zmiksujcie na gładką masę, dodając podczas miksowania 2 jajka. Gładką masę przelejcie do miski. Dodajcie do masy mąkę i resztę mleka. Odstawcie na 15 minut do lodówki.
- Gdy ciasto się chłodzi, przygotujcie pieczarki z cebulą. Podsmażcie przez 15 minut posiekaną cebulę z pieczarkami, tymiankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli.
- Wyjmijcie ciasto z lodówki i przemieszajcie. Nagrzejcie mocno patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Wylewajcie po 1 chochli ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni. Smażcie jak klasyczne naleśniki, do zrumienienia z obu stron. Odłóżcie je na bok.
- Odcedźcie grzyby z kapustą, posiekajcie. Podczas siekania rozgrzejcie dużą patelnię. Przełóżcie na nią farsz kapuściano-grzybowy i pieczarki z cebulką. Smażcie na dużym ogniu do odparowania nadmiaru wody z farszu. Odstawcie na parę minut do przestygnięcia.
- Nakładajcie farsz na naleśniki i zawijajcie w ciasne rulony, podwijając brzegi.
- Panierujcie kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smażcie na złoto z obu stron.
Źródło przepisu: Facebook (@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube).
Komentarze