Jeśli zrobicie ciasto na krokiety wg naszego przepisu, zawijasy z mięsnym lub kapuścianym farszem pozostaną szczelne na patelni i na talerzu. Nie popękają ani podczas zawijania, ani po usmażeniu, a i z samym nadziewaniem i zwijaniem uporacie się raz-dwa. Naleśniki na krokiety będą cienkie i delikatne, ale jednocześnie odpowiednio elastyczne. Nie poszarpiecie ich podczas zawijania. Przestaniecie już sięgać po gotowe, sklepowe krokiety. 

Co zwiększy elastyczność ciasta na krokiety?

Do ciasta na naleśniki dodajemy zwykle wodę gazowaną. Ciasto na krokiety rządzi się jednak swoimi prawami. Musi wytrzymać panierowanie, faszerowanie i podwójne smażenie, a przy tym utrzymać sporą ilość farszu bez rozwijania się na patelni czy pękania. Oznacza to, że powinno być bardziej elastyczne niż ciasto na klasyczne naleśniki.  

Ciasto na krokiety możecie zrobić w tradycyjny sposób (jak naleśnikowe - z mąki i mleka), dodając do niego jajko i 1 startego na drobnych oczkach skrobiowego ziemniaka. Dodatek skrobi w cieście sprawi, że ciasto na krokiety będzie zdecydowanie bardziej elastyczne. Doskonałym dodatkiem do takiego ciasta na krokiety będzie również niewielka ilość oleju. 

Elastyczność ciasta na krokiety zwiększy też gorąca, przegotowana woda. Na porcję ciasta z 2 szklanek mąki pszennej, 2 szklanek mleka, 2 łyżek oleju i 2 jajek dodajcie 1 szklankę gorącej wody. Zróbcie to pod koniec miksowania ciasta, wlewając ją cienką strużką. Tak przygotowane ciasto trzeba odłożyć na ok. 15-20 minut, by odpoczęło i nabrało doskonałej konsystencji. 

Idealne ciasto na krokiety - przepis

Składniki na ok. 25 naleśników:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki-340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia naleśników

Sposób przygotowania:

  1. Rozkłóćcie mleko z jajkami i solą w misce za pomocą rózgi. Przesiejcie do miski z mlekiem mąkę i wlejcie 2 łyżki oleju. Mieszajcie ciasto do połączenia się składników i gładkiej konsystencji bez grudek.
  2. Pod koniec mieszania wlejcie cienką strużką gorącą wodę, jednocześnie energicznie mieszając. Odstawcie ciasto na ok. 20 minut. 
  3. Przetrzyjcie patelnię ręcznikiem papierowym natłuszczonym olejem. Wylejcie na patelnię 1 chochelkę ciasta i rozprowadźcie po całej powierzchni patelni. 
  4. Smażcie naleśniki na krokiety, aż nabiorą apetycznego koloru. 
  5. Naleśniki na krokiety nafaszerujcie, zwińcie ciasno, panierujcie i smażcie jak zwykle.