Duszonego kurczaka, mięso na potrawkę czy inne specjały często przekładamy później do piekarnika, aby nabrały klasycznych rumieńców. Podsmażamy je pierwotnie na patelni, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdzie potem dzieje się magia. Niestety to generuje dodatkowe naczynia, które później musimy wyczyścić. Rondle z wyjmowaną rączką dodatkowo pozwolą zaoszczędzić miejsce w szafkach kuchennych, w których aż wylewa się nadmiar naczyń. Ale to nie wszystko, sprawdźcie mój przepis na chrupiący chlebek do śniadania z rondla.
Rondle Ernesto ze zdejmowanym uchwytem a Tefal Ingenio
Wyprodukowane we Włoszech rondle czy patelnie ze zdejmowaną rączką to niebywałe udogodnienie dla wszystkich, którzy cenią sobie wygodę, ergonomiczność oraz prostotę wykonania. Możecie w nich zapiekać do 200 stopni Celsjusza i używać w różnego rodzaju piekarnikach. Zestaw SilverCrest kosztuje obecnie 149 zł i jest tańszy od dobrze znanego Tefala.
Jak wspomina jeden z zadowolonych Klientów na stronie Lidl.pl:
Rondle są dobrze wykonane i mogą być używane w piecu do odpieku pieczywa dzięki zdejmowanym uchwytom. Zajmują tyle miejsca w szafce, co garnek. Bardzo przemyślana i super praktyczna opcja.
Jak zrobić domowy chrupiący chleb w rondlu?
Nie tylko pieczony kurczak czy ryba. W takich rondlach piekę także chrupiący chleb na zakwasie lub z dodatkiem drożdży. Wolę upiec go z mąki, którą kupuję z ekologicznych, mniejszych gospodarstwa. Mam pewność, że po zjedzeniu takiego wypieku nie będę miała uczucia pełności, które niejednokrotnie rujnuje dzień. Nie musicie mieć więcej wymówek, gdyż prawdziwie domowy chleb zrobicie nawet w takim rondelku, bez wymyślnych blach czy innych naczyń. Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 405
- 500 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- Do miski przełóżcie przesianą mąkę pszenną.
- następnie połączcie z solą, cukrem i płatkami orkiszowymi.
- Następnie rozkruszcie drożdże i wlejcie ciepłą wodę.
- Na koniec dodajcie olej słonecznikowy.
- Wymieszajcie ręcznie lub w mikserze planetarnym przez około 10 minut.
- Po tym czasie przykryjcie miskę ściereczką i pozostawcie na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie wysmarujcie rondelek oliwą z oliwek i przełóżcie wyrośnięte ciasto.
- Pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Chleb po wypieczeniu i wystudzeniu owińcie ściereczką bawełnianą i włóżcie do papierowej torebki.
- Będzie idealnym dodatkiem do śniadania przez kolejny tydzień.
Komentarze