Duszonego kurczaka, mięso na potrawkę czy inne specjały często przekładamy później do piekarnika, aby nabrały klasycznych rumieńców. Podsmażamy je pierwotnie na patelni, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdzie potem dzieje się magia. Niestety to generuje dodatkowe naczynia, które później musimy wyczyścić. Rondle z wyjmowaną rączką dodatkowo pozwolą zaoszczędzić miejsce w szafkach kuchennych, w których aż wylewa się nadmiar naczyń. Ale to nie wszystko, sprawdźcie mój przepis na chrupiący chlebek do śniadania z rondla.

Rondle Ernesto ze zdejmowanym uchwytem a Tefal Ingenio

Wyprodukowane we Włoszech rondle czy patelnie ze zdejmowaną rączką to niebywałe udogodnienie dla wszystkich, którzy cenią sobie wygodę, ergonomiczność oraz prostotę wykonania. Możecie w nich zapiekać do 200 stopni Celsjusza i używać w różnego rodzaju piekarnikach. Zestaw SilverCrest kosztuje obecnie 149 zł i jest tańszy od dobrze znanego Tefala.

Jak wspomina jeden z zadowolonych Klientów na stronie Lidl.pl:

Rondle są dobrze wykonane i mogą być używane w piecu do odpieku pieczywa dzięki zdejmowanym uchwytom. Zajmują tyle miejsca w szafce, co garnek. Bardzo przemyślana i super praktyczna opcja.

Jak zrobić domowy chrupiący chleb w rondlu?

Nie tylko pieczony kurczak czy ryba. W takich rondlach piekę także chrupiący chleb na zakwasie lub z dodatkiem drożdży. Wolę upiec go z mąki, którą kupuję z ekologicznych, mniejszych gospodarstwa. Mam pewność, że po zjedzeniu takiego wypieku nie będę miała uczucia pełności, które niejednokrotnie rujnuje dzień. Nie musicie mieć więcej wymówek, gdyż prawdziwie domowy chleb zrobicie nawet w takim rondelku, bez wymyślnych blach czy innych naczyń. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 405
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie przesianą mąkę pszenną.
  2. następnie połączcie z solą, cukrem i płatkami orkiszowymi.
  3. Następnie rozkruszcie drożdże i wlejcie ciepłą wodę.
  4. Na koniec dodajcie olej słonecznikowy.
  5. Wymieszajcie ręcznie lub w mikserze planetarnym przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie przykryjcie miskę ściereczką i pozostawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Następnie wysmarujcie rondelek oliwą z oliwek i przełóżcie wyrośnięte ciasto.
  8. Pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  9. Chleb po wypieczeniu i wystudzeniu owińcie ściereczką bawełnianą i włóżcie do papierowej torebki.
  10. Będzie idealnym dodatkiem do śniadania przez kolejny tydzień.