Chyba wszyscy kochamy karnawał, bo to czas, kiedy pozwalamy sobie na jedzenie pyszności i moglibyśmy nie wychodzić z kuchni. Samodzielne szykowanie tłustoczwartkowych słodyczy, takich jak tradycyjne faworki, serowe oponki, amerykańskie donaty z dziurką w środku czy polskie klasyczne pączki z lukrem to wielka przyjemność, o ile nie trzeba cały wieczór stać nad garem z głębokim wrzącym tłuszczem, którego zapach unosi się w całej kuchni, osiada na ubraniach. Całe szczęście, że są przepisy oraz metody na przygotowanie przynajmniej części tych przysmaków prościej, a także szybciej – bo część pracy zrobi za nas piekarnik. Domowe pączki gniazdka bez smażenia są jednym z takich rozwiązań.

Ekspresowe pączki z 4 składników, które zrobicie w 20 minut 

Jednym z naszych ulubionych łakoci, bez których nie wyobrażamy sobie karnawału, są pączki hiszpańskie z parzonego ciasta, znane także jako gniazdka. Ich wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Możecie je usmażyć na głębokim tłuszczu, jak klasyczne pączki, ale dziś polecamy wam metodę z pieczeniem. Będziecie potrzebować tylko 4 podstawowych składników. Przygotujcie: 

  • 200 g mąki pszennej tortowej typ 450 
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 3 jajka w rozmiarze L

Dodatkowo przyda się szczypta soli i opcjonalnie - domowy lukier lub sam cukier puder czy cukier cynamonowy na wierzch gotowych ciastek. Weźcie też garnek, drewnianą łyżkę, papier do do pieczenia oraz rękaw cukierniczy. Piekarnik nastawicie na 200 stopni Celsjusza i już możecie się zabierać za przygotowanie szybkich pączków bez smażenia.

Jak zrobić ekspresowe pączki gniazdka?

W garnku zagotujcie szklankę wody z masłem i odrobiną soli. Kiedy zawrze, zmniejszcie ogień, a następnie dosypcie przesianą mąkę pszenną i mieszajcie, ucierajcie masę w garnku aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od jego ścianek. Po przestudzeniu, ciasto trzeba zmiksować z 3 jajkami, dodawanymi kolejno. Następnie masę wystarczy przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać pojedynczo ciastka w kształcie gniazdek na papier do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy nimi odstępów, ponieważ ładnie urosną w piekarniku. Pieczcie przez ok. 25 minut do zrumienienia. Po ostudzeniu łakoci, możecie dodatkowo przyozdobić cukrem pudrem lub lukrem.