Kucharz znany z telewizyjnego konkursu kulinarnego MasterChef prowadzi od paru lat swój kanał na YouTubie. Przez kilka lat zgromadził 1,3 mln subskrybentów - smakoszy dań kuchni polskiej. Mimo, że Pan Tomasz zajmuje się najchętniej i najczęściej mięsem, od czasu do czasu robi też słodkości, w tym pączki. Nie tylko te klasyczne, z konfiturą, ale również hiszpańskie churros, pączki serowe oraz pączki staropolskie. Kilkaset lat temu, na polskich dworach, były one hitem.

Jak Tomasz Strzelczyk robi pączki staropolskie?

Staropolskie pączki wg Tomasza Strzelczyka to pączki drożdżowe z dodatkiem purée ziemniaczanego z farszem mięsnym. Kucharz poleca przetrzeć ugotowane ziemniaki najlepiej przez sitko - dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne. Możecie oczywiście zrobić to również praską. Ziemniaki powinny być ugotowane w wodzie bez soli. Ciasto przygotowuje się bardzo podobnie, jak klasyczne, ale dodaje podczas wyrabiania właśnie ziemniaki. 

Pączki z mięsem wymagają pomieszania kilku rodzajów mięsa. Pan Tomek podpowiada, że w nadzieniu powinny znaleźć się również tłuste kawałki. Farsz z chudego mięsa będzie suchy i niesmaczny. W swoich pączkach nie musicie specjalnie gotować mięsa. Wystarczy, że wykorzystacie posiekane mięso z rosołu, które powinno być dość tłuste, by rosół miał smak. Jeśli chcecie wykorzystać przepis Pana Tomasza i ugotować wskazane przez niego rodzaje mięsa, wywar, który zostanie wam z gotowania, zużyjecie do wybranej zupy.

Pączki po usmażeniu nie będą aż tak rumiane, jak zwykle. Będą mieć jasnozłoty, ewentualnie karmelowy kolor. Wynika on z tego, że ciasto (oprócz rozczynu) nie zawiera dodatku cukru. Gotowe staropolskie pączki z mięsem posypcie roztartym w dłoniach majerankiem. 

Staropolskie pączki z mięsem - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 300 g ugotowanych ziemniaków (w nieosolonej wodzie)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 ml letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g stopionego i wystudzonego masła

Składniki na farsz:

  • 300 g karkówki
  • 250 g cielęciny
  • 200 g boczku świeżego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku

Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia na głębokim tłuszczu. 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkruszcie świeże drożdże i dodajcie 1 łyżeczkę cukru. Zalejcie letnim mlekiem. Dodajcie 2 łyżki mąki pszennej. Odłóżcie w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże wystartowały.
  2. Przetrzyjcie przez sito lub wyciśnijcie przez praskę do miski z pracującym rozczynem ugotowane wcześniej bez soli ziemniaki. Przesiejcie do środka mąkę pszenną, dodajcie żółtka, jajko i niewielką szczyptę soli. Wyróbcie wstępnie ręcznie. Gdy ciasto się zlepi, dodajcie roztopione i wystudzone masło. Wyróbcie przez kolejne 10 minut, na gładką masę. Możecie też wyrobić je za pomocą robota. Przełóżcie do miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na godzinę by podwoiło objętość. 
  3. Zróbcie farsz: karkówkę, cielęcinę i oba rodzaje boczku pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Przełóżcie do garnka z całym nieobraną główką czosnku i resztą przypraw z wyjątkiem majeranku. Zalejcie wodą, by przykrywała mięso. Gotujcie do miękkości. W międzyczasie sprawdzajcie, czy nie brakuje wody i w razie potrzeby dolejcie gorącej. Posiekajcie drobno ugotowane mięso. Podsmażcie posiekaną drobno cebulę i dodajcie do mięsa. Doprawcie szczyptą soli i świeżo roztartym czarnym pieprzem. Dodajcie majeranek i wymieszajcie. 
  4. Oprószcie stolnicę mąką. Wyłóżcie na nią podrośnięte ciasto. Rozwałkujcie na grubość ok. 2,5 cm. Wycinajcie szklanką krążki. W każdym krążku zróbcie minidołeczek i nakładajcie po 1 łyżce farszu. Zlepcie przeciwległe brzegi i uformujcie kulkę w dłoniach lub tocząc na stolnicy. Tak samo postąpcie z resztą. Przykryjcie gotowe pączki ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 40 minut, by podrosły.
  5. Rozgrzejcie w garnku olej lub smalec - do 170 st. C, nie więcej. Kładźcie pączki na rozgrzany tłuszcz i smażcie z 2 stron, aż się zrumienią. Wyjmijcie na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).