Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa z charakterystyczną dziurką w środku. Mają niepowtarzalny smak. Według receptury lokalnych gospodyń należy je robić „metodą czwórek”. Wtedy wyjdą najsmaczniejsze. Można je podawać z kawałkami boczku podsmażonymi na patelni lub okraszone słoniną.
Jak zrobić najlepsze kluski śląskie?
Kuchnia śląska jest kopalnią rarytasów, a jednym z jej flagowych dań są właśnie kluski śląskie. Ich przygotowanie wydaje się banalne, jednak zdarza się, że mały błąd może popsuć całą potrawę. Żeby tego uniknąć – podczas robienia klusek z dziurką, trzymajcie się „metody czwórek”.
Kluski wyjdą wyjątkowo miękkie i smaczne, jeśli zadbacie o proporcje 3:1. Metoda „czterech części” polega na odpowiednim zastosowaniu ilości mąki do ilości ziemniaków.
Przepis na kluski śląskie metodą czwórek
Potrzebne składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
- Następnie uformujcie je w kulę i spłaszczcie ją na gruby placek. Podzielcie go na cztery równe części i wytnijcie 1/4. Na puste miejsce wsypcie mąkę.
- Dodajcie pozostałe ziemniaki, a także jaja i szczyptę soli, energicznie wyrabiajcie ciasto.
- Z ciasta uformujcie małe kuleczki, robiąc palcem charakterystyczną dziurkę na środku.
- Kluski śląskie gotujcie w osolonym wrzątku. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię odliczcie trzy minuty, a następnie odcedźcie.
- Gotowe. Kluski śląskie podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Komentarze