Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa z charakterystyczną dziurką w środku. Mają niepowtarzalny smak. Według receptury lokalnych gospodyń należy je robić „metodą czwórek”. Wtedy wyjdą najsmaczniejsze. Można je podawać z kawałkami boczku podsmażonymi na patelni lub okraszone słoniną.

Jak zrobić najlepsze kluski śląskie? 

Kuchnia śląska jest kopalnią rarytasów, a jednym z jej flagowych dań są właśnie kluski śląskie. Ich przygotowanie wydaje się banalne, jednak zdarza się, że mały błąd może popsuć całą potrawę. Żeby tego uniknąć – podczas robienia klusek z dziurką, trzymajcie się „metody czwórek”.

Kluski wyjdą wyjątkowo miękkie i smaczne, jeśli zadbacie o proporcje 3:1. Metoda „czterech części” polega na odpowiednim zastosowaniu ilości mąki do ilości ziemniaków.

Przepis na kluski śląskie metodą czwórek

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  2. Następnie uformujcie je w kulę i spłaszczcie ją na gruby placek. Podzielcie go na cztery równe części i wytnijcie 1/4. Na puste miejsce wsypcie mąkę.
  3. Dodajcie pozostałe ziemniaki, a także jaja i szczyptę soli, energicznie wyrabiajcie ciasto.
  4. Z ciasta uformujcie małe kuleczki, robiąc palcem charakterystyczną dziurkę na środku.
  5. Kluski śląskie gotujcie w osolonym wrzątku. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię odliczcie trzy minuty, a następnie odcedźcie.
  6. Gotowe. Kluski śląskie podawajcie z ulubionymi dodatkami.