Bardzo duże znaczenie dla każdego dania ma odpowiednia marynata, czyli etap obróbki wstępnej potrawy. Jeśli mięso jej nie dostanie, będzie zbyt twarde lub wysuszone – może popsuć całe danie. Wykorzystajcie poniższy patent, a efekt będzie naprawdę świetny. Mięso wyjdzie wtedy idealne w smaku.

Patent na soczyste i kruche mięso

Co zrobić, żeby mięso było naprawdę soczyste, a przy tym bardzo kruche? Prosty trik sprawi, że wszyscy domownicy będą prosić o dokładkę. Wystarczy, że natrzecie je sokiem z cytryny. Zmiękczy on mięso podczas gotowania, smażenia lub pieczenia. Cały sekret tkwi w kwaśnym odczynie. Dlatego, zamiast soku z cytryny, możecie użyć też np. octu.

Ta marynata sprawi też, że mięso skruszeje. Nada mu smaku i aromatu. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością soku z cytryny w marynacie, ponieważ może przynieść to odwrotny skutek od zamierzonego – mięso będzie suche i twarde. 

Jak piec mięso, żeby było miękkie?

Doskonałym sposobem na miękkie mięso jest pieczenie go razem z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Ten zabieg nie pozwoli waszej pieczeni wyschnąć, ponieważ parująca woda z dodatkowego naczynia będzie wnikać do przyrządzonej potrawy. Mięso zostanie odpowiednio nawilżone podczas pieczenia, dzięki czemu wyjdzie wyjątkowo smakowite i delikatne.

Pamiętajcie, żeby piec mięso w dość niskiej temperaturze. Bezpieczny zakres temperatur wynosi 150-180 stopni Celsjusza, w zależności od rodzaju mięsa.