Winogrona to samo zdrowie, szczególnie te ciemne. W dodatku są idealnym zamiennikiem słodyczy. Kiedy moją rodzinę nachodzi ochota na coś słodkiego, podaję im świeże winogrona, a w zimie serwuję rodzynki lub domowej roboty sok z winogron. Dlaczego jeszcze lubię sięgać po te owoce? Skubanie winogrona z pełnej kiści jest czynnością, która wycisza i uspokaja. Skupiam się na tym, by chwycić małe lub większe owoce, wydłubuję pestki – moja uwaga jest tu i teraz, nigdzie indziej. Po kwadransie takiego skubania mam odprężony umysł i chęć do działania.  

Najlepsze odmiany winogron do domowych przetworów 

Odmian winogron jest całe mnóstwo, choć laikom wydaje się, że dzielą się tylko na jasne i ciemne. Do wyrobu domowego soku z winogron najbardziej cenne są takie odmiany jak:  

  • muskat odeski – ma średniej wielkości grona i żółte owoce. Odmiana ta pochodzi z Ukrainy i jest bardzo słodka. Idealnie nadaje się do wyrobu wina. Jej zbiory odbywają się we wrześniu
  • aurora – można ją poznać po półprzezroczystych, zielonkach owocach z tzw. “rumieńcem”. Jest idealna do uprawy w polskich warunkach. Ma kuliste, soczyste owoce. Dobrze nadaje się do wyrobu soku oraz jasnych win 
  • regent – to odmiana niemiecka. Charakterystyczne są dla niej ciemnogranatowe owoce i bezbarwny miąższ. Zbiera się ją pod koniec września i na początku października. Powstają z niej ciemnoczerwone wina lub wyraziste i aromatyczne soki
  • cascade – ma ciemne, bardzo słodkie, niewielkie owoce. Odmiana zwykle rośnie we Francji, ale przyjmuje się też na północnych ternach Polski. Zbiera się ją pod koniec września.  

Sok z winogron bez cukru – idealny przepis na pełen słodyczy napój 

Składniki: 

  • dowolna ilość ciemnoczerwonych winogron (najczęściej robię z porcji 3 kg)

Sposób przygotowania: 

  1. Włóżcie winogrona do sitka i dokładnie przepłuczcie pod bieżącą wodą. 
  2. Włóżcie winogrona do garnka i rozbijcie je na miazgę przy pomocy tłuczka lub drewnianej pałki. 
  3. Podgrzejcie winogrona do temperatury około 60 stopni. 
  4. Zdejmijcie garnek z ognia i ostudźcie rozgrzaną masę. 
  5. Ułóżcie durszlak lub sitko z małymi oczkami na dużej misce lub garnku. 
  6. Wrzućcie masę na sitko, a następnie przy pomocy drewnianej pałki, lub po prostu łyżki, przecierajcie całą zawartość. W ten sposób oddzielicie pestki i skórki od miąższu i uzyskacie przyjemnie klarowny sok
  7. Odstawcie sok na kilka godzin w chłodne miejsce. 
  8. Wlejcie sok ponownie do garnka i lekko podgrzejcie. Sok nie może wrzeć, więc starajcie się uzyskać temperaturę 90 stopni. 
  9. Ogrzewajcie sok przez 15 minut. 
  10. Umyjcie i wyparzcie szklane słoiki. 
  11. Gorący sok wlewajcie do słoików przy pomocy lejka lub bezpośrednio do słoika. Dbajcie o to, by nie zalać rantów. 
  12. Wyparzcie nakrętki i zakręćcie mocno słoiki. 
  13. Ustawcie słoiki do góry dnem.