Winogrona to samo zdrowie, szczególnie te ciemne. W dodatku są idealnym zamiennikiem słodyczy. Kiedy moją rodzinę nachodzi ochota na coś słodkiego, podaję im świeże winogrona, a w zimie serwuję rodzynki lub domowej roboty sok z winogron. Dlaczego jeszcze lubię sięgać po te owoce? Skubanie winogrona z pełnej kiści jest czynnością, która wycisza i uspokaja. Skupiam się na tym, by chwycić małe lub większe owoce, wydłubuję pestki – moja uwaga jest tu i teraz, nigdzie indziej. Po kwadransie takiego skubania mam odprężony umysł i chęć do działania.
Najlepsze odmiany winogron do domowych przetworów
Odmian winogron jest całe mnóstwo, choć laikom wydaje się, że dzielą się tylko na jasne i ciemne. Do wyrobu domowego soku z winogron najbardziej cenne są takie odmiany jak:
- muskat odeski – ma średniej wielkości grona i żółte owoce. Odmiana ta pochodzi z Ukrainy i jest bardzo słodka. Idealnie nadaje się do wyrobu wina. Jej zbiory odbywają się we wrześniu
- aurora – można ją poznać po półprzezroczystych, zielonkach owocach z tzw. “rumieńcem”. Jest idealna do uprawy w polskich warunkach. Ma kuliste, soczyste owoce. Dobrze nadaje się do wyrobu soku oraz jasnych win
- regent – to odmiana niemiecka. Charakterystyczne są dla niej ciemnogranatowe owoce i bezbarwny miąższ. Zbiera się ją pod koniec września i na początku października. Powstają z niej ciemnoczerwone wina lub wyraziste i aromatyczne soki
- cascade – ma ciemne, bardzo słodkie, niewielkie owoce. Odmiana zwykle rośnie we Francji, ale przyjmuje się też na północnych ternach Polski. Zbiera się ją pod koniec września.
Sok z winogron bez cukru – idealny przepis na pełen słodyczy napój
Składniki:
- dowolna ilość ciemnoczerwonych winogron (najczęściej robię z porcji 3 kg)
Sposób przygotowania:
- Włóżcie winogrona do sitka i dokładnie przepłuczcie pod bieżącą wodą.
- Włóżcie winogrona do garnka i rozbijcie je na miazgę przy pomocy tłuczka lub drewnianej pałki.
- Podgrzejcie winogrona do temperatury około 60 stopni.
- Zdejmijcie garnek z ognia i ostudźcie rozgrzaną masę.
- Ułóżcie durszlak lub sitko z małymi oczkami na dużej misce lub garnku.
- Wrzućcie masę na sitko, a następnie przy pomocy drewnianej pałki, lub po prostu łyżki, przecierajcie całą zawartość. W ten sposób oddzielicie pestki i skórki od miąższu i uzyskacie przyjemnie klarowny sok.
- Odstawcie sok na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Wlejcie sok ponownie do garnka i lekko podgrzejcie. Sok nie może wrzeć, więc starajcie się uzyskać temperaturę 90 stopni.
- Ogrzewajcie sok przez 15 minut.
- Umyjcie i wyparzcie szklane słoiki.
- Gorący sok wlewajcie do słoików przy pomocy lejka lub bezpośrednio do słoika. Dbajcie o to, by nie zalać rantów.
- Wyparzcie nakrętki i zakręćcie mocno słoiki.
- Ustawcie słoiki do góry dnem.
Komentarze