Winogrona to jeden z ulubionych owoców, który często gości w naszych domach. Wielu z nas zastanawia się jednak, czy rozgryzać pestki winogron, czy lepiej je wyciągać? Sprawdźcie, dla kogo są one zupełnie bezpieczne, a kto zdecydowanie nie powinien ich jeść.

Pestki z winogron - właściwości

Czy można jeść pestki z winogron? Dla większości z nas nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań. Jedzenie winogron w całości jest bezpieczne, a nawet całkiem zdrowe. Pestki tych smacznych owoców mają w sobie wiele dobroczynnych składników, dzięki czemu poprawiają kondycję całego organizmu. Na co pomagają pestki winogron? 

  • są bogactwem antyoksydantów
  • poprawiają kondycję skóry
  • dobrze działają na wzrok
  • wspierają pracę mózgu
  • wzmacniają odporność
  • ułatwiają zasypianie
  • pobudzają wzrost włosów
  • łagodzą reakcje alergiczne

Przy wszystkich tych dobroczynnych właściwościach, pestki winogron nie są jednak wskazane dla każdego i niestety jest pewna grupa, która powinna się ich wystrzegać ich spożywania.

Kto nie może jeść winogron z pestkami?

Tych niepozornych, małych pestek powinny unikać osoby, które biorą leki przeciwzakrzepowe. Wszystko dlatego, że pestki winogron rozrzedzają krew, a więc będą potęgowały działanie leków. Może to więc stanowić niebezpieczeństwo przy problemach z nieprawidłową krzepliwością. Pestki z winogron powinny wyciągać również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.