Dietetyczne ciasta – to brzmi jak spełnione marzenie. Zwłaszcza, kiedy okazuje się, że istnieje dietetyczny przepis na…
Ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 szklanki cukinii
Polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, miód i przecier jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Do masy dodajemy mąkę, kakao i sodę. Jeżeli mamy problem z konsystencją ciasta, dodajemy trochę więcej przecieru.
Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli ciasto już wystygnie, pozostaje nam tylko polać ją polewą. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy. Polewę wylewamy na ciasto.
Taki na przykład przepis na dietetyczne ciasta daje nam zdrową przekąskę, która poprawia humor (gorzka czekolada!), kiedy się odchudzamy – bo zjedliśmy coś słodkiego, ale dietetyczny przepis sprawił, że nie złamaliśmy przykazań diety.
Dietetyczne ciasta – inne przepisy
Jak łatwo się domyślić: dietetyczne ciasto to – ciasta z warzywami. Najczęściej. Bo jednak głównie chodzi o to, by zastąpić wysokokaloryczne składniki czymś „odchudzonym”, korzystać np. ze słodyczy owoców zamiast z „normalnego” cukru lub z otrębów zamiast mąki.
Dietetyczne ciasta można więc przygotowywać z rozmaitych składników. Np. dietetyczny przepis na tiramisu (bo i taki istnieje) wymaga następujących składników:
- 250g truskawek
- 400g jogurtu naturalnego
- 350g serka homogenizowanego
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik/miód/cukier
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżeczek żelatyny
- aromat tiramisu – kilka kropel
- kakao
Dietetyczne tiramisu przygotowujemy następująco: otręby mielimy (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy. Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę. Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.
Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje – podgrzewamy chwilę w mikrofali. Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy. Truskawki kroimy w plastry/kawałki. 2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml – mieszamy.
Gotowy biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część układamy na tortownicy – zalewamy połową kawy. Układamy następująco: ½ masy serowo-jogurtowej, truskawki, biszkopt – znów nasączamy kawą ½ masy serowo-jogurtowej i wkładamy ciasto do lodówki. Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao. Można ozdobić truskawkami.
Zobacz inne dietetyczne przepisy na dietetyczne ciasta!
afrykańskie ciasto anielskie | dietetyczne ciasto ryżowe |
Komentarze