Dietetyczne ciasta – to brzmi jak spełnione marzenie. Zwłaszcza, kiedy okazuje się, że istnieje dietetyczny przepis na…

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukinii

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, miód i przecier jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Do masy dodajemy mąkę, kakao i sodę. Jeżeli mamy problem z konsystencją ciasta, dodajemy trochę więcej przecieru.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli ciasto już wystygnie, pozostaje nam tylko polać ją polewą. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy. Polewę wylewamy na ciasto.

Taki na przykład przepis na dietetyczne ciasta daje nam zdrową przekąskę, która poprawia humor (gorzka czekolada!), kiedy się odchudzamy – bo zjedliśmy coś słodkiego, ale dietetyczny przepis sprawił, że nie złamaliśmy przykazań diety.

Dietetyczne ciasta – inne przepisy

Jak łatwo się domyślić: dietetyczne ciasto to – ciasta z warzywami. Najczęściej. Bo jednak głównie chodzi o to, by zastąpić wysokokaloryczne składniki czymś „odchudzonym”, korzystać np. ze słodyczy owoców zamiast z „normalnego” cukru lub z otrębów zamiast mąki.

Dietetyczne ciasta można więc przygotowywać z rozmaitych składników. Np. dietetyczny przepis na tiramisu (bo i taki istnieje) wymaga następujących składników:

  • 250g truskawek
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 350g serka homogenizowanego
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik/miód/cukier
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • aromat tiramisu – kilka kropel
  • kakao

Dietetyczne tiramisu przygotowujemy następująco: otręby mielimy (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy. Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę. Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.

Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje – podgrzewamy chwilę w mikrofali. Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy. Truskawki kroimy w plastry/kawałki. 2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml – mieszamy.

Gotowy biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część układamy na tortownicy – zalewamy połową kawy. Układamy następująco: ½ masy serowo-jogurtowej, truskawki, biszkopt – znów nasączamy kawą ½ masy serowo-jogurtowej i wkładamy ciasto do lodówki. Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao. Można ozdobić truskawkami.

Zobacz inne dietetyczne przepisy na dietetyczne ciasta!

afrykańskie ciasto anielskie dietetyczne ciasto ryżowe