Ten prosty przepis to strzał w 10 dla wszystkich, którzy kochają jeść naleśniki i lubią próbować czegoś nowego. Z tej mieszanki wychodzą one niezwykle delikatne i smaczne, da się je usmażyć bardzo cieniutko, a potem można dowolnie nadziać. Nie pękają po wypełnieniu farszem. A co najciekawsze - do ich przygotowania nie będziecie potrzebować zwykłej mąki.
Naleśniki bez mąki - z czego je robimy?
W naszym przepisie używamy mleka i jajek, jak w każdej klasycznej recepturze, ale mąkę pszenną zastępujemy skrobią kukurydzianą. Dzięki temu ciasto naleśnikowe jest zwarte, a jednocześnie bardzo delikatne. Pamiętajcie, by podczas smażenia przemieszać masę w misce od czasu do czasu, ponieważ skrobia opada na dno surowego ciasta.
Naleśniki bez mąki, czyli naleśniki kukurydziane. Przepis
Składniki:
- 300 ml mleka
- 150 g jogurtu
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 5 dużych jaj
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
To nadzienie to nasza propozycja. My je uwielbiamy, ale równie dobrze możecie do kukurydzianych naleśników dodać owoce lub wytrawny farsz. Wszystko zależy od waszej kulinarnej fantazji i ulubionych smaków.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlejcie jogurt i mleko. Dodajcie jajka i zmiksujcie składniki. Następnie, cały czas mieszając, powoli wsypujcie skrobię ziemniaczaną. Ponownie zmiksujcie do połączenia składników;
- Dodajcie szczyptę soli, cukru i wymieszajcie jeszcze raz. Odstawcie na parę minut;
- Rozgrzejcie olej na patelni. Przemieszajcie masę (to bardzo ważne, ponieważ inaczej skrobia opadnie na dno) i po kolei smażcie naleśniki. Odkładajcie je na talerz po usmażeniu;
- W międzyczasie zróbcie nadzienie do naleśników. W misce wymieszajcie dokładnie twaróg z jajkiem, cukrem i budyniem;
- Nałóżcie nadzienie na każdy naleśnik i zwińcie dokładnie. Umieśćcie je w posmarowanej masłem formie do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na około pół godziny.