Jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na bożonarodzeniowym stole to oczywiście sernik. Może być zarówno ten nowoczesny, jak nowojorski z kremowym środkiem, jak i nieco cięższe, jak królewski czy krakowski. Ten ostatni co roku króluje na naszym stole. Przepis wyciągamy z zeszytu babci, który jest już poplamiony, od corocznego wertowania go, przy okazji pieczenia innych wypieków. Znacie "cielaczka" lub seromakowiec? To także ciasta z serem, które warto podać na święta. Kiedyś twaróg był do nich mielony ręcznie lub za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jednak od kilku lat stosujemy patent z rozdrabniaczem. Świetnie radzi sobie w tego typu zadaniach. Ser z rozdrabniacza wychodzi kremowy, bardzo gładki i odpowiedni do tego rodzaju ciast. Teraz w Lidlu podczas Black Week możecie go mieć w świetnej cenie.

Rozdrabniacz SilverCrest z Lidla a Kenwood CHP61 - porównanie

Rozdrabniacz SilverCrest to niewielkie urządzenie, które ma sporą moc. Jest w stanie zmielić orzechy, zioła, nawet te z gałązkami oraz warzywa. Ja użyłam go do rozdrobnienia twarogu, który posłużył za bazę do sernika. Dzięki temu nie muszę sięgać już po maszynkę do mielenia mięsa. Ma dwustopniową moc mielenia, podobnie jak rozdrabniacz Kenwood. Moc 500W potrafi także skruszyć lód, który dodacie do napojów czy smoothie. Specjalna nakładka do ubijania śmietany czy białek sprawi, ze nie będziecie musieli zbyt często sięgać po mikser. A co najważniejsze - ma szklany pojemnik, który jest bardzo trwały i odporny na zarysowania. Możecie go myć w zmywarce, co zaoszczędzi czas podczas przygotowań. Teraz podczas Black Week do kupienia za 78,21 zł. Spieszcie się, bo oferta jest ograniczona czasowo.

Jak wspomina jeden z zadowolonych klientów na stronie Lidl.pl:

Młynek mam kilka lat, naprawdę wszystko blenduje na gładko, robię w nim pasty, używam do ziół, cebuli, orzechów, mieszanki pomidorowej do mięsa. Przystawka do ubijania szybko przygotuje bitą śmietanę i masło. Obsługa jest prosta i szybka, dodatkowo można myć w zmywarce. Jestem usatysfakcjonowana, za tę cenę otrzymałam doskonałą jakość. Generalnie produkty Silvercrest są dobrej jakości w świetnej cenie i lubię ich używać.

Jak zmielić ser w rozdrabniaczu do sernika po krakowsku? Przepis na sernik z zeszytu babci

Nie macie czasu na wyciąganie i rozkładanie maszynki do mielenia mięsa? To zrozumiałe, kiedy goni was czas i z reguły szukacie lepszych i szybszych rozwiązań. Od kiedy używam rozdrabniacza do zmielenia sera na sernik, już zrezygnowałam ze zastosowania maszynki. Porcje sera po wyjęciu z rozdrabniacza są gładkie, bardzo kremowe oraz bez wyraźnych grudek. Takiego sera zawsze używam do sernika po krakowsku, który jest w mojej rodzinie od lat. Z chęcią wracamy do niego nawet po nowych eksperymentach w kuchni.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko do spodu
  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie przez sitko i połączcie z pokrojonym masłem.
  2. Dodajcie miód oraz sól.
  3. Wbijcie jedno jajko do ciasta kruchego.
  4. Jeżeli chcecie, aby spód miał ciekawy aromat, zetrzyjcie skórkę z jednej cytryny lub pomarańczy.
  5. Następnie zagniećcie całość i podzielcie na 2 części.
  6. Włóżcie do lodówki na 30 minut.
  7. Ubijcie białka z solą.
  8. Następnie utrzyjcie żółtka z cukrem i stopniowo dodawajcie śmietanę.
  9. Ser przełóżcie partiami do rozdrabniacza i zmielcie przez kilka sekund na drobną masę.
  10. Wsypcie proszek budyniowy.
  11. Połączcie masę serową z pianą z białek.
  12. Rozwałkujcie połowę ciasta na spód i ułóżcie w blaszce. Pieczcie przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  13. Następnie wyjmijcie spód i przestudźcie.
  14. Wylejcie masę serową i wyrównajcie.
  15. Drugą połowę ciasta rozwałkujcie i pokrójcie w paseczki, aby utworzyć kratkę na serze. Posmarujcie rozkłóconym żółtkiem.
  16. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  17. Po tym czasie studźcie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.