Smalec, który służy wam za smarowidło do chleba, będzie też doskonały jako okrasa do pierogów, pyz, kartaczy i innych klusek ziemniaczanych. Po podgrzaniu, będzie też rewelacyjnym dodatkiem smakowym do zasmażanej kapusty, łazanek w bogatszej wersji i do zapiekanek. Zwłaszcza, jeśli zdecydujecie się na smalec z wyrazistymi w smaku dodatkami.

Co można zatopić w smalcu?

Jabłko i majeranek wydają się być duetem doskonałym. W połączeniu z podsmażoną cebulką, przełamią i wzbogacą one smak tłuszczu wieprzowego ze słoniny czy z podgardla. Wiele osób dodaje też do smalcu suszone grzyby, dzięki czemu smarowidło smakuje lasem. Będzie ono pasowało nie tylko do kanapek, ale i do dań z dziczyzną. Wśród przypraw, oprócz soli i majeranku, nadaje się wszystko, co wyraziste, w tym:

  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • mielona słodka, ostra i wędzona papryka
  • tymianek
  • czosnek (świeży i granulowany)
  • świeżo zmielony pieprz

Spośród innych niż jabłka owoców, do smalcu pasują również gruszki, pigwa i pigwowiec, a także suszone śliwki. Smalec z suszonymi śliwkami ma dymny, wędzony smak, który dodatkowo podkreśli wędzony boczek obecny w naszym przepisie. Zamiast karkówki możecie wykorzystać kawałek podgardla. Jeśli wolicie kremowy smalec jedynie z tłuszczu, bez kawałków mięsa w środku, użyjcie ok. 1,5 kg słoniny. 

Smalec z suszonymi śliwkami - przepis

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • ok. 300 g karkówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie w kosteczkę słoninę i boczek. Karkówkę zmielcie na maszynce, na grubych oczkach. Wyciśnijcie czosnek przez praskę lub pokrójcie w kosteczkę i mocno rozgniećcie. Cebulę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie śliwki w cienkie paski. 
  2. W garnku z grubym dnem (idealny będzie żeliwny), wytopcie na najmniejszym ogniu słoninę. 
  3. Gdy słonina się wytopi i pojawią się rumiane skwarki, dodajcie boczek. Topcie dalej na minimalnym ogniu.
  4. Dodajcie zmieloną karkówkę i podsmażcie, aż mięso się zrumieni. 
  5. Do wytopionego tłuszczu z mięsem dodajcie cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Włóżcie do środka liście laurowe, posólcie, popieprzcie i wymieszajcie. 
  6. Zwiększcie nieco gaz i smażcie przez ok. 10 minut. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajcie czosnek, ponownie wymieszajcie i smażcie, aż czosnek odda swój zapach. 
  7. Przełóżcie smalec do słoików i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. Gdy tłuszcz się zetnie, smalec jest już gotowy do jedzenia.