Smalec, który służy wam za smarowidło do chleba, będzie też doskonały jako okrasa do pierogów, pyz, kartaczy i innych klusek ziemniaczanych. Po podgrzaniu, będzie też rewelacyjnym dodatkiem smakowym do zasmażanej kapusty, łazanek w bogatszej wersji i do zapiekanek. Zwłaszcza, jeśli zdecydujecie się na smalec z wyrazistymi w smaku dodatkami.
Co można zatopić w smalcu?
Jabłko i majeranek wydają się być duetem doskonałym. W połączeniu z podsmażoną cebulką, przełamią i wzbogacą one smak tłuszczu wieprzowego ze słoniny czy z podgardla. Wiele osób dodaje też do smalcu suszone grzyby, dzięki czemu smarowidło smakuje lasem. Będzie ono pasowało nie tylko do kanapek, ale i do dań z dziczyzną. Wśród przypraw, oprócz soli i majeranku, nadaje się wszystko, co wyraziste, w tym:
- jałowiec
- ziele angielskie
- rozmaryn
- mielona słodka, ostra i wędzona papryka
- tymianek
- czosnek (świeży i granulowany)
- świeżo zmielony pieprz
Spośród innych niż jabłka owoców, do smalcu pasują również gruszki, pigwa i pigwowiec, a także suszone śliwki. Smalec z suszonymi śliwkami ma dymny, wędzony smak, który dodatkowo podkreśli wędzony boczek obecny w naszym przepisie. Zamiast karkówki możecie wykorzystać kawałek podgardla. Jeśli wolicie kremowy smalec jedynie z tłuszczu, bez kawałków mięsa w środku, użyjcie ok. 1,5 kg słoniny.
Smalec z suszonymi śliwkami - przepis
Składniki:
- 1 kg słoniny
- ok. 300 g karkówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie w kosteczkę słoninę i boczek. Karkówkę zmielcie na maszynce, na grubych oczkach. Wyciśnijcie czosnek przez praskę lub pokrójcie w kosteczkę i mocno rozgniećcie. Cebulę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie śliwki w cienkie paski.
- W garnku z grubym dnem (idealny będzie żeliwny), wytopcie na najmniejszym ogniu słoninę.
- Gdy słonina się wytopi i pojawią się rumiane skwarki, dodajcie boczek. Topcie dalej na minimalnym ogniu.
- Dodajcie zmieloną karkówkę i podsmażcie, aż mięso się zrumieni.
- Do wytopionego tłuszczu z mięsem dodajcie cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Włóżcie do środka liście laurowe, posólcie, popieprzcie i wymieszajcie.
- Zwiększcie nieco gaz i smażcie przez ok. 10 minut. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajcie czosnek, ponownie wymieszajcie i smażcie, aż czosnek odda swój zapach.
- Przełóżcie smalec do słoików i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. Gdy tłuszcz się zetnie, smalec jest już gotowy do jedzenia.
Komentarze