Deser chałwowy (krem)

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Pyszny kremowy deser o smaku chałwy

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    (na 2 porcje)
    50 g chałwy waniliowej
    100 g białej czekolady
    200 g sera białego
    40 g masła
    60 g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    rodzynki do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Deser chałwowy (krem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białka ubijamy sztywną pianę.
    Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do utartego żółtka dodajemy zmielony twaróg, miękkie masło oraz mąkę i pokruszona chałwę.
    Wszystko wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy aż masa uzyska temperaturę około 75°C, następnie studzimy i delikatnie mieszamy z pianą z białek.
    Przekładamy do miseczek i dekorujemy starta czekoladą, kawałkami chałwy i rodzynkami. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować