Według dietetyków smażenie jest jednym z najbardziej niezdrowych form przygotowywania posiłków. I nie bez powodu jest odradzane każdej osobie dbającej o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Do smażenia najczęściej używa się tłuszczów zwierzęcych, a jak wiadomo – te mają największy wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz są głównym powodem tycia. Ponadto podczas smażenia z tłuszczów wytrącają się szkodliwe substancje, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów.

W czasach, w których patelnia poszła do lamusa, na piedestał wysunęło się gotowanie na parze. I choć z dnia na dzień fanów takiego sposobu gotowania przybywa, także coraz więcej z nas powraca do tradycyjnych form obróbki cieplnej – smażenia. Dlaczego tak się dzieje? Bo mamy dostęp do udoskonalonych narzędzi.

Wbrew powszechnym stwierdzeniom, smażenie nie musi odbywać się za pośrednictwem kałuży tłuszczu. Dzięki naczyniom z wysokogatunkowej stali oraz pokrytym specjalnymi powłokami, zapobiegającymi przywieraniu potraw, możemy usmażyć dosłownie wszystko – oczywiście bez dodatkowych kalorii.

Oto powody, dla których warto zainwestować w dobre i nowoczesne naczynia kuchenne:

  • Za pomocą stalowych garnków możemy smażyć i dusić mięso w jego własnym sosie. Na patelni pokrytej warstwą teflonu możemy przyrządzić jajecznicę, warzywa, ale także i bardziej wyrafinowane potrawy. Wszystko bez dodatku tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że przed wrzuceniem produktów, naczynie należy bardzo dobrze rozgrzać, a do mieszania używajmy drewnianych szpatułek, a nie metalowych sztućców (dzięki temu nie zniszczymy ochronnej powłoki naczynia).
  • Według dietetyków pieczenie na elektrycznym grillu lub grillowej patelni należy do bardzo zdrowych sposobów przyrządzania potraw. Dzięki wypustkom znajdującym się na ich powierzchni, wyciekający z mięsa tłuszcz nie zostanie przez nie znowu wchłonięty, ale odłoży się w zakamarkach patelni lub grilla.
  • Wysoka temperatura, którą osiągamy podczas smażenia, dodatkowo zmniejsza czas przyrządzania posiłków. Ma to ogromne znaczenie, gdyż im krócej poddajemy produkty obróbce cieplnej, tym mniej traci na wartości.