Krokiety nie zawsze muszą smakować tak samo. Oprócz najbardziej popularnych, wytrawnych wersji, istnieją one również w innym wydaniu. Możecie je nadziać nie tylko serem, pieczarkami i kiszoną kapustą czy kurczakiem z rosołu. Pasować będzie również nadzienie jak do ruskich, farsz z mięsa mielonego doprawionego mieszanką do gyrosa, ugotowane i utłuczone na purée, doprawione ziemniaki, ale mało kto robi je na w wersji deserowej. Krokiety na słodko proponuje Ania Starmach. 

Krokiety na słodko - oryginalna odmiana dla klasycznych

Nie dość, że Ania robi je na słodko, to jeszcze są to krokiety z tortilli. Pszenne, miękkie placki sprawdzą się świetnie nie tylko do wrapów, ale też jako baza do farszu - i to dowolnego, nie tylko jabłkowego z karmelem, jak w poniższym przepisie. Rolę panierki w przepisie pani Ani pełni drobnoziarnisty cukier.

Jeśli tortilla nie chce wam się zwijać i utrzymać formy, zepnijcie ją wykałaczkami lub przykryjcie ją na chwilę na patelni talerzem i przesmażcie chwilę, by złapała kształt, a krawędzie się połączyły. Zwróćcie uwagę na placki jeszcze w sklepie - w dotyku przez opakowanie, powinny być dość wiotkie (takie będą plastyczne - najprostsze do zwinięcia i nie rozwiną się podczas smażenia). Sztywne odłóżcie na inną okazję. 

Jabłkowe krokiety z tortilli Ani Starmach - przepis

Składniki:

  • 8 tortilli pszennych 
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g drobnoziarnistego cukru do wypieków na karmel + 2 łyżki do obtoczenia krokietów
  • 1 szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wysypcie równą warstwę cukru (100 g), dodajcie 2 łyżki wody i zróbcie karmel na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuszcza, nie mieszajcie.
  2. W międzyczasie obierzcie i pokrójcie jabłka. Dodajcie je na patelnię wraz z masłem i cynamonem. Zwiększcie nieco gaz, wymieszajcie i smażcie ok. pół godziny, co chwilę mieszając i doglądając. W razie potrzeby zmniejszcie znów gaz. 
  3. Układajcie na środku tortilli po 1 porcji nadzienia i zawijajcie jak klasyczne wrapy z wytrawnym nadzieniem. Uważajcie, by nadzienie nie wyciekło.*
  4. Smażcie na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Jeszcze gorące obtaczajcie kolejno w 2 łyżkach cukru wymieszanych z cynamonem.

*Lepiej dać go odrobinę za mało, niż za dużo.

Źródło przepisu: AniaStarmach.pl