Aby zrobić takie kluski, musicie jedynie zmiksować 4 składniki na gęstą masę i powrzucać je partiami na wrzątek. To domowe danie, z którym poradzi sobie każdy - nawet ktoś, kto na co dzień prawie nie korzysta z kuchni lub młody student czy nastolatek, który dopiero uczy się gotować. Szybkie kluski kładzione na maślance to znakomity pomysł i przepis na początek przygody z gotowaniem. Nie ma możliwości, by się nie udały, nawet początkującym. Najważniejsza jest konsystencja ciasta. Powinno ono samo odpadać od łyżki czy łyżeczki, którą będziecie je kłaść na wrzątek.
Szybkie kluski - doskonałe do każdego sosu
Kluski na maślance będą smakować rewelacyjnie nie tylko z mięsnym czy warzywnym sosem, ale również z masłem i ziołami, na słodko - ze śmietaną, cukrem i cynamonem, oraz różnymi rodzajami pesto - bazyliowym, szpinakowym, z suszonych pomidorów, liści rzodkiewki, natki pietruszki oraz z buraków czy z czosnku niedźwiedziego. Aby kluski kładzione smakowały jak najlepiej, a danie nie podeszło wodą na talerzu, osączcie je dokładnie łyżką cedzakową.
Inne szybkie kluski do sosu, jakie proponujemy, to kluski na kefirze oraz kluski ryżowe. One również zgrają się z każdym sosem, jaki sobie zamarzycie. Będą też sycącym dodatkiem do gulaszu, czy też pieczeni. Przygotowanie wszystkich 3 rodzajów kluseczek zajmie wam dosłownie chwilę.
Szybkie kluski na maślance - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 niepełna szklanka maślanki
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie 2 miski. Do 1., na suche składniki, przesiejcie mąkę z solą. Do 2. wbijcie jajka, wlejcie maślankę i wymieszajcie je rózgą kuchenną.
- Wlejcie do mąki z solą mieszankę jajek z maślanką. Zmiksujcie krótko, aż składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto ma być gęste, ale nie kleiste - powinno łatwo odpadać od łyżki.
- Wstawcie duży garnek z osoloną wodą na kluski. Gdy się zagotuje, zanurzcie łyżkę we wrzątku. Kładźcie łyżką stołową lub łyżeczką po 1 porcji ciasta, za każdym razem maczając łyżkę w gotującej się wodzie. Zamieszajcie, odczekajcie aż woda ponownie zawrze i gotujcie kluski przez ok. 5 minut. Jeśli są większe, mogą potrzebować nieco więcej czasu.
- Po ugotowaniu przelejcie je zimną wodą.
- Podawajcie z ulubionym sosem lub jako dodatek do innego dania.
Źródło przepisu: slodkoslonepichcenie.pl
Komentarze