Zupa śledziowa

4.97 (151 ocen)

Zupa śledziowa jest idealna na post. W moim domu rodzinnym zawsze pojawia się na Wigilijnym stole :)

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych a'la matias
    2 cebule
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 szklanki mleka
    1 łyżka octu
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć około 2 godzin w wodzie. Następnie odlać wodę, śledzie pokroić paski i zalać mlekiem.
  • 2. Cebulę pokroić bardzo drobno dodać do mleka i śledzi.
  • 3. Następnie zagotować 0,5l wody, wystudzić dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przelać do mleka, dodać 1 stołową łyżkę octu doprawić pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę aby zupa się przegryzła.

Porady

Podawać z ciepłymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować