udko 1 sztuka
skrzydełka 2 szt
ziemniaki 4-5 sztuk
marchewki 2 sztuki
por 1 sztuka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
Zupa majerankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i ugotować w ok 2 litrach wody, wyjąć, ostudzić i rozdrobnić. Do wywaru mięsnego wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i chwilę pogotować. Dodać marchew i pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać majeranek, pokrojony por i rozdrobnione mięso. Gotować do miękkości ziemniaków. Na patelni przesmażyć mąkę na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem albo przyprawa uniwersalna. Do zupy można użyć innego mięsa. Ja zamiast drobiowego użyłam wieprzowiny. Ale najczęściej gotuję na mięsie drobiowym.
Komentarze