Zupa gołąbkowa

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 8 osób

Coś innego dla wszystkich fanów gołąbków

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - pół główki białej zwykłej kapusty
    - 1 duża marchew
    - 7-8 średnich mięsistych pomidorów
    - 200g ryżu
    - 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 jajko
    - trochę bułki tartej ( ok. 4 łyżek)
    - sól, pieprz do smaku
    - 3 l. wody
    - kawałek selera
    - liście laurowe ( ja dałam 4 ) ziele angielskie ( dałam 4 ziarenka)
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gołąbki Szynki

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy - tak około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy - co chwilę delikatnie mieszając- żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy solą i pieprzem i jemy:D.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować