Sezon cukiniowy w pełni. Pomysły na wykorzystanie cukinii też się pojawiają. Dziś moja propozycja na zupkę z cukinii i warzyw podana z lanym ciastem to sposób na podanie dzieciakom kilku warzyw na jednym talerzu.
30 min
Składniki:
½ cukinii ( ok 600g – po obraniu i pokrojeniu na kawałki)
Przyprawy: 5 ziaren pieprzu/ 3 ziarna ziela angielskiego/ 1 liść laurowy / 1 łyżka sosu sojowego / 1 kostka rosołowa Knorr ( naturalna bez sztucznych dodatków)/ sól
1 marchew
1 pietruszka
¼ selera
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
Troszkę posiekanej natki lubczyku i pietruszki
1 jajko
2 łyżki mąki
½ łyżeczki masła
Ciut soli
Zupa cukiniowo-warzywna z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać i pokroić zalać wodą ok 3,5l dajemy wszystkie przyprawy i gotujemy ok 25-30 min. Jak już warzywa są ugotowane wszystko blendujemy dodajemy posiekaną natkę. W kubku widelcem mieszam rozbite jajko z miękkim masłem, solą i mąką. Musi wyjść ciasto, które będzie ciekło strumieniem ale nadal będzie dość zwarte. Wlewamy ciasto strumieniem do gotującej się zupy mieszając zagotować i gotowe.
Komentarze