Złote kuleczki ziemniaczane

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Złote, okrągłe i cudnie puszyste.

  • 40 min

Składniki:


  • 0,5 kg ziemniaków
    1 jajko
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    +/- 1 łyżka maki ziemniaczanej
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Złote kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku.
    Gdy ziemniaki będą jeszcze letnie dodać jajko, mąkę ziemniaczaną (mniej lub więcej w zależności od rodzaju ziemniaków, masa powinna dać się formować bez klejenia się) sól, pieprz i paprykę słodką do smaku.Dokładnie wyrobić razem. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć partiami po kilka kuleczek na głębokim tłuszczu około 1 minuty. Podawać gorące.

Porady

Dzieci uwielbiają je z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować