Ziołowa karkówka na maślakowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kotlety z karkówki z dodatkiem ziół na jajecznicy z maślaków to mój pomysł na dzisiejszy obiad. Z talerzy zniknęło wszystko.

  • 50 min

Składniki:

  • Mięso:
    -3/4 kg karkówki
    -1 ząbek czosnku
    -7 łyżek oliwy
    -1 kostka rosołowa drobiowa
    -po jednej łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano i bazylii
    -oliwa do smażenia

    Jajecznica:
    -0,5 kg obgotowanych maślaków (mogą być mrożone)
    -4 jaja
    -2 cebule
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -pół łyżeczki pieprzu
    -3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica

Ziołowa karkówka na maślakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w talarki i smażymy na rozgrzanym i roztopionym masełku na złoty kolor z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
  • 2. Wrzucamy pokrojone w kostkę maślaki i dodajemy pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy kotlety: mięso kroimy w plastry (nie rozbijamy tłuczkiem).
  • 4. Do sporej miski wrzucamy kostkę rosołową i rozcieramy ją z 7 łyżkami oliwy. Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Zostawiamy na 10 minut.
  • 5. Następnie mięso smażymy na rozgrzanej oliwie po około 5-6 minut z każdej strony.
  • 6. Kiedy mięso będzie gotowe do maślaków dodajemy jaja i szybko mieszamy. Jajecznicę podajemy od razu na gorąco ze świeżo usmażonymi kotletami z karkówki i ulubioną surówką.

Porady

Do przygotowania jajecznicy możemy użyć innych leśnych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Karkówka Maślak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować