Ziołowa karkówka na maślakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w talarki i smażymy na rozgrzanym i roztopionym masełku na złoty kolor z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
2.Wrzucamy pokrojone w kostkę maślaki i dodajemy pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
3.W tym czasie przygotowujemy kotlety: mięso kroimy w plastry (nie rozbijamy tłuczkiem).
4.Do sporej miski wrzucamy kostkę rosołową i rozcieramy ją z 7 łyżkami oliwy. Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Zostawiamy na 10 minut.
5.Następnie mięso smażymy na rozgrzanej oliwie po około 5-6 minut z każdej strony.
6.Kiedy mięso będzie gotowe do maślaków dodajemy jaja i szybko mieszamy. Jajecznicę podajemy od razu na gorąco ze świeżo usmażonymi kotletami z karkówki i ulubioną surówką.
Porady
Do przygotowania jajecznicy możemy użyć innych leśnych grzybów.
Komentarze