Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane

4.44 (157 ocen)

  • 5 godz.

Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    Ciasto parzone:
    125g mąki
    80g masła
    4 jajka
    1 szklanka wody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    sól, pieprz
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (157 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki

Ziemniaki dofinki (dauphine) - ptysie ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18w4qfy 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia).
  • image-17ny9oa 2. Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli.
  • image-251nhvg 3. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
    Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
  • image-22o5a3i 4. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka.
  • image-18x7ej4 5. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem.
  • image-09ppnda 6. Masę doprawić solą i pieprzem.
  • image-1fy892n 7. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia.
  • image-0onygtl 8. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego.
  • image-1ega5sh 9. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto).
    .
  • image-1998j88 10. Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować