Ziemniaki dofinki (dauphine) - ptysie ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia).
2.Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli.
3.Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
4.Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka.
5.Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem.
6.Masę doprawić solą i pieprzem.
7.Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia.
8.Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego.
9.Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto).
.
10.Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Komentarze