Ziemniaczane paluszki z groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Ziemniaczane paluszki można podawać jako danie główne, a także jako przystawkę.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 600 gramów
    - groszek w puszce: 1 puszka
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 0.25 szklanki
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
    - majeranek: 3 szczypty

    - bułka tarta do obtoczenia: 0.5 szklanki
    - mąka do obtoczenia: 0.25 szklanki
    - rozbełtane jajko: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 0.3 szklanki

    - ogórek długi: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - jogurt naturalny duży: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane paluszki z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować na parze, ugnieść na piure. Groszek odcedzić z płynu. Do ziemniaków dodać groszek i dobrze rozgnieść. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni z dwoma łyżkami oliwy do miękkości. Cebulę dodać do ziemniaczanej masy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Z masy formować kotlety w kształcie prostokątów, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor.
  • 2. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i posypać solą, odstawić aby ogórek puścił sok. Odlać sok z ogórka. Rozgnieść 2 ząbki czosnku, dodać do ogórka. Ogórkową masę połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • 3. Gotowe kotlety podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować