Paluszki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie paluszki, to super przystawka lub przekąska. Za paluszkami przepadają nie tylko dzieci, dorośli też.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    25 dag. ugotowanych ziemniaków
    25 dag. masła roślinnego
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    roztrzepane jajo do smarowania
    sezam do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Paluszki

Paluszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Do mąki dodaje masło, ziemniaki i sól, zagniatam. Ciasto podsypuje mąką, wałkuje, radełkiem kroję paski[szerokie 1,5 cm. , a długie 20 cm. ]. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem. Piekę 15 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować