Zielona kieszeń z warzywami

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Razem z mamą lubiłyśmy wspólnie pitrasić, to od niej uczyłam się gotować.Mama, chociaż była mistrzynią oszczędnej kuchni, miała wielką inwencję...

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 jajka
    ● mąka krupczatka
    ● 15 dag szpinaku
    ● 50 ml śmietany 18-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
    Farsz:
    ● 20 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● cukinia
    ● mały brokuł
    ● łyżeczka oleju
    ● łyżka masła
    Sos:
    ● 3 łyżki majonezu
    ● 3 łyżki jogurtu
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól czosnkowa
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielona kieszeń z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy, dodajemy
    śmietanę, sól i pieprz oraz tyle
    mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Szpinak
    blanszujemy i mocno odciskamy.
    Dodajemy do ciasta,
    mieszamy. Rozgrzewamy olej.
    Smażymy grubsze naleśniki
    – brzegi powinny być chrupiące,
    a środek dość miękki
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
    i podsmażamy na maśle
    i oleju. Brokuła blanszujemy.
    Paprykę i cukinię oczyszczamy,
    drobno kroimy, dodajemy do
    pieczarek. Doprawiamy.
  • 3. Na połówce każdego naleśnika
    wykładamy porcję warzyw.
    Składamy na pół
  • 4. Majonez dokładnie mieszamy
    z jogurtem, dodajemy
    zmiażdżony czosnek i doprawiamy.
    Polewamy naleśniki

Porady

● Danie będzie bardziej pożywne, jeśli do farszu dodamy mielone mięso lub – w wersji wegetariańskiej – starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. ● Zamiast brokuła można użyć kalafiora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować