Zawijańce z fetą i bazylią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od siostry.

Składniki:

  • ● 2 duże podwójne filety z kurczaka
    ● małe op. sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
    ● kilka listków bazylii
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● łyżka masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Zawijańce z fetą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki bazylii drobno siekamy. Ser mieszamy z bazylią i miękkim masłem
    na gładką masę.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy i doprawiamy. Ostrym nożem nacinamy niewielkie kieszonki.
  • 3. Z masy serowo-bazyliowej formujemy niewielkie wałeczki i po jednym wkładamy do kieszonek. Następnie mięso zwijamy w roladki
    i spinamy wykałaczkami.
  • 4. Roladki obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju na małym ogniu po ok. 10 minut z obu stron, aż się zrumienią na jasnobrązowo.

Porady

Rady Anety Gruby Zamiast bazylii możemy użyć np. kolendry, koperku lub natki pietruszki. Świetnie sprawdza się także świeży szpinak. Podczas faszerowania roladek fetą trzeba często opłukiwać dłonie, żeby na mięsie nie zostały resztki sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować