Zapiekany ryż z jabłkami, karmelem i orzechami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem soli, kardamonu, wanilii oraz cukrem. Ryż gotujemy około 25 minut, gdy ryż już prawie wchłonie mleko wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem, jeszcze przez 5 minut. Do jeszcze gorącego ryżu dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, żeby żółtka się nie ścięły.
2.SOS KARMELOWY:
Cukier z dodatkiem soli karmelizujemy. Do karmelu ostrożnie wlewamy słodką śmietankę. Doprowadzamy do jej zagotowania po czym zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając jeszcze przez około 15minut. Sos powinien zgęstnieć.
Uwaga: karmel pod wpływem śmietanki może zastygnąć, ale roztopi się po chwili i stworzy jednolitą konsystencję.
3.Połowę ryżu przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, następnie układamy warstwę z obranych i startych na grubych oczkach lub drobno pokrojonych jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem. Na jabłka wylewamy sos karmelowy. Całość posypujemy orzechami. Na wierzch wykładamy resztę ryżu. Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, usztywniamy je cukrem pudrem. Pianę wykładamy na górną warstwę ryżu.
4.Ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. Ryż możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Porady
Jeśli beza zbyt szybko zaczyna się rumienić należy zmienić na opcję dolnego pieczenia.
Komentarze