zapiekanka ziemniaczana z mięsa mielonego, pieczarek i sera

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Potrawa ta powstała z mieszanki kilku przepisów, jest dla tych co lubią eksperymentować ;)

  • 40 min

Składniki:

  • - 7 średnich ziemniaków,
    - 2 opakownia mięsa mielonego (polecam z łopatki),
    - 12 pieczarek,
    - 1 cebula,
    - trochę marchewki i pietruszki (można kupić mrożonkę),
    - 1 gotowy sos do zapiekanek (można zrobić samemu jak ktoś potrafi),
    - śmietana 12% - 200 ml i 300 ml wody (do sosu o ile kupiliśmy gotowy z torebki, jeżeli robimy sos sami to tylko śmietana),
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    - kawałek sera żółtego do stracia
    - sól do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsa mielonego, pieczarek i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - najpierw proponuje podgotować ziemniaki,
    - posmażamy cebulkę wraz z pieczarkami, potem dodajemy 2 łyżeczki koncentratu i jeszcze chwilę smażymy,
    - posmażamy mięso mielone,
    - posmażamy marchewkę z pietruszką,
    - robimy sos wg przepisu na opakowaniu lub samodzielnie jak kto woli,
    - kroimy ziemniaki na plasterki,
    - ścieramy ser na dużych oczkach na tarce,

    - nakładamy warstwami do naczynia żaroodpornego: ziemniaki, cebula z pieczarkami, mięso, warzywa, ziemniaki i sos (jak kto lubi).

    - wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 40 minut, na koniec dodajemy starty żółty ser i pieczemy jeszcze 5 minut.

    Smacznego

Porady

Dobrze przed wyłożeniem ziemniaków do naczynia żaroodpornego podgotować je trochę - 10 minut - ziemniaki będą na 100% miękkie. Proponuje pozostawić 2 ziemniaki i podpiec je na patelni do ozdoby talerza (powstaną chipsy ziemniaczane) oraz poszczególne części zapiekanki podsmażać osobno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować